Volledig scherm
De Heilig Hartkerk in Breda. Foto Ron Magielse © ron magielse / pix4profs

Omwonenden van Heilig Hartkerk in Breda naar Raad van State

BREDA - Omwonenden tekenen alsnog protest aan tegen de bouwplannen bij de Heilig Hartkerk. ‘We voelen ons niet gehoord’. De bouw en de restauratie zijn uitgesteld.

Bewoners van het achtergelegen Boeimeerhof hebben een bezwaarschrift aangetekend tegen de ontwikkelingen op het terrein. Al eerder probeerden zij via zienswijzen het plan te wijzigen. De bouw van de 39 appartementen op de plek van de oude praktijkschool is de bewoners van Boeimeerhof een doorn in het oog.

Tekentafel

Een van die bewoners is Eric Hengst. ,,De manier waarop de procedure is verlopen, de communicatie vanuit de gemeente. Het was een wassen neus”, vertelt Hengst. Verder: ,,De verkeerssituatie die er straks ontstaat, de parkeerproblemen die de met zich mee brengt. Ik verwacht niet anders dan dat de rechter de betrokken partijen terugstuurt naar de tekentafel.” Ook het uitzicht vanuit de woningen aan de Boeimeerhof en het zonlicht in de tuinen zouden verslechteren worden door de bouw.

Groen licht

Ze komen hiermee in protest tegen een besluit van de gemeente in juni: de gemeente gaf groen licht voor het ‘bestemmingsplan Zandberg Baronielaan, 12-24’. Concreet gaat het om het herstellen van de Heilig Hartkerk. De kerk werd in 2004 een monument. Sindsdien is het een race tegen het verval. Na restauratie moeten er kantoren, bedrijven en horeca neerstrijken in het voormalig gebedshuis. In de naastgelegen pastorie moet een kinderdagverblijf komen. Op het achtergelegen terrein mag bouwconcern VolkerWessels 39 appartementen bouwen, mits het ook de naastgelegen kerk restaureert. 

Onherroepelijk

De provincie heeft de bouwplannen goedgekeurd. Woordvoerder Gjalt Rameijer van VolkerWessels laat weten dat ze de uitspraak van de rechter afwachten: ,,Het project wordt pas gestart bij een onherroepelijke vergunning.”

Eerder dit jaar gaf wethouder Alfred Arbouw (Stedelijke Ontwikkeling) aan dat de restauratie tegelijk mag beginnen met de bouw. Ook gaf hij aan dat projectontwikkelaar VolkerWessels zich tot het uiterste moet inzetten om de restauratie voor 1 maart 2019 te voltooien. Of dat gaat lukken? De woordvoerder van VolkerWessels laat weten dat ‘dit afhankelijk is van de bezwaren’. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Danny werd van Fort Oranje gezet en leeft nu in een schuurtje op een volkstuincomplex
    PREMIUM
    VIDEO

    Danny werd van Fort Oranje gezet en leeft nu in een schuurtje op een volkstuin­com­plex

    Sinds de ontmanteling van Nederlands bekendste camping Fort Oranje zijn alle bewoners vertrokken. Maar waar zijn ze gebleven? Hoewel een aantal het nu beter heeft, is lang niet iedereen er op vooruit gegaan. Zoals Danny de Graaff (49), die zijn caravannetje moest inruilen voor een zo mogelijk nog armoediger bestaan in een aftands schuurtje op een volkstuincomplex langs de A20 bij Rotterdam.

In samenwerking met indebuurt Breda