Het gebouw van het Maczek Memorial Breda aan de Ettensebaan.
Volledig scherm
Het gebouw van het Maczek Memorial Breda aan de Ettensebaan. © Pix4profs / Jan Stads

Opening Maczek Memorial Breda weer verzet, nu wordt het oktober

BREDA - Het Maczek Memorial Breda aan de Ettensebaan wordt op vrijdag 23 oktober officieel geopend. Eigenlijk was het de bedoeling dat het herdenkingscomplex op 31 maart open zou gaan, de geboortedag van de Poolse generaal Stanislaw Maczek die eind 1944 met zijn Eerst Poolse Pantserdivisie Breda heeft bevrijd van de Duitsers.

Generaal Maczek
Volledig scherm
Generaal Maczek © Stichting Museum Breda Polen 1939-1945

Even heeft het bestuur van het ‘memorial’ nog gehoopt dat de opening tijdens de meidagen zou kunnen plaatsvinden, maar gezien de laatste corona-maatregelen zit dat er ook niet meer in. Het voordeel van 23 oktober is dat deze datum valt in de periode waarin de bevrijding van Breda wordt gevierd.

Volgens Frans Ruczynski, de voorzitter van Generaal Maczek Museum dat het ‘memorial’ gaat exploiteren, kan het best mogelijk zijn dat het splinternieuwe complex achter de Poolse erebegraafplaats al eerder open gaat, als de maatregelen rond het coronavirus wat minder streng worden. Maar de officiële opening staat nu in ieder geval gepland voor vrijdag 23 oktober. Ergens komt dat ook wel weer goed uit. De initiatiefnemers van het Maczek Memorial Breda hadden oorspronkelijk namelijk bedacht dat het complex hoe dan ook in oktober zou moeten worden geopend, vanwege de directe link met de bevrijding van Breda. Dat gaat nu dus alsnog gebeuren, alleen een jaar later.

Alles over het coronavirus

Lees in ons dossier al hetnieuws, achtergronden en reportages over het coronavirus. 

In een continu liveblog houden we u op de hoogte overde laatste ontwikkelingen omtrent het coronavirus. Daarnaast houden we eendossier bij waarin we alle veelgestelde vragen voor u beantwoorden.  

In samenwerking met indebuurt Breda