Volledig scherm
De gemeente Breda is al begonnen met het grondwerk. Deze week wordt het vierkant bestraat. © Yolanda Sjoukes

Park Valkenberg krijgt standbeeld Hercules terug

BREDA - Over acht weken staat Hercules weer op zijn sokkel in Park Valkenberg. Vorige week zijn de werkzaamheden begonnen om het vierkant rondom de standplaats van het beeld op te knappen.

Al bijna twee jaar staat de zandstenen replica van het Romeinse standbeeld Hercules niet op zijn plek in het park. Over acht weken is het beeld echter weer terug, maar dan van Italiaans marmer. ,,Er is een 3D-scan gemaakt van het originele beeld. Vervolgens zijn met de hand details aangebracht om Hercules er weer mooi uit te laten zien”, vertelt Anton Lips, manager Openbare Ruimte van gemeente Breda.

Bestrating en plantjes

Ook het vierkant rondom het standbeeld krijgt een make-over. Lips: ,,Afgelopen week is het grondwerk gedaan, met een basis van Portugees graniet. Deze week wordt het vierkant bestraat. Dat duurt ongeveer twee en een halve week." Vervolgens wordt er nog een plantenbak geplaatst met daarin hagen van ilex. ,,Dat is een goede vervanger van de buxussen die er eerst stonden. De beplanting wordt geleverd door een lokale kweker uit Bavel", aldus Lips.

Hangplek

Het vierkant van Hercules is een echte hangplek. Lips verwacht dat dit niet zal veranderen. ,,Het is dan ook een mooie plek om te zitten. Gelukkig kan het vierkant voortaan makkelijker worden schoongemaakt; door de bestrating kan er snel een bezem overheen", vertelt Lips. De plek wordt zo aangepast dat die ook goed onderhouden kan worden.

Lips: ,,Het vernieuwde vierkant wordt een terugblik naar vroeger. Toen was het park een baroktuin van het Kasteel van Breda. Er waren veel hagen en standbeelden. Na de make-over hebben we een klein stukje van dat verleden terug."

In samenwerking met indebuurt Breda