Volledig scherm
Paul Depla na dodelijke steekpartij Breda: ‘Het maakt je boos en verdrietig tegelijk’ © Pix4Profs-Ron Magielse

Paul Depla na dodelijke steekpartij Breda: ‘Het maakt je boos en verdrietig tegelijk’

BREDA - "Het maakt je boos en verdrietig tegelijk. Vreselijk. Het is te triest voor woorden." Burgemeester Paul Depla reageert zaterdagmiddag ontzet op het overlijden van het slachtoffer van de steekpartij, vrijdagnacht. "We leven intens mee met de familie en de vrienden van het slachtoffer.”

“Wat een mooi begin van de zomer had moeten zijn, is een absoluut drama geworden. We proberen te beseffen wat de mensen rond het slachtoffer mee moeten maken."

Schrik van hoeveelheid steekpartijen

Eerder op de dag ging Depla uitgebreid in op de steekpartij aan de Haven, vlakbij de Tolbrug. Deze krant legde hem het lijstje voor met de steekincidenten sinds de gewelddadige dood van Dordtenaar Paul Pluijmert, afgelopen november. "Als je het zo onder elkaar ziet, dan schrik je", zegt de burgemeester. 

"Laat ik beginnen te zeggen dat ieder incident er een teveel is, en we doen er alles aan om het te voorkomen. Maar ik vind dat je de zaken niet met elkaar kunt vergelijken. Ze hebben echt een andere achtergrond. Dus is het beter om ze uit elkaar te halen." 

Onrust

Er zijn grofweg drie verschillende sferen waarin steekincidenten gebeuren, meent Depla. En die vragen ook om verschillende manieren van aanpak: "Een steekpartij in het centrum tijdens een uitgaansavond is van een andere orde dan een verward persoon die iemand neersteekt, zoals enkele weken geleden op het station. En ook weer heel anders dan een steekincident in de relationele- of huiselijke sfeer. Die in het uitgaanscentrum hebben maatschappelijk de meeste gevolgen. Omdat je redeneert dat het iedereen kan overkomen, het zorgt voor gevoelens van onrust. Je wil dat mensen in Breda veilig kunnen uitgaan."

Depla geeft aan dat hij naar aanleiding van dit incident volgende week in gesprek gaat met de Bredase afdeling van Horeca Nederland en de politie. "Toch weer kijken of we onze maatregelen verder kunnen aanscherpen. Wat kunnen we aan de voorkant nog meer doen om tragedies als deze te voorkomen? Moeten we over op preventief fouilleren? Het instellen van gebiedsverboden voor verdachte personen? We kijken continu hoe we deze incidenten kunnen verminderen. Aan de andere kant moet ik, ter nuancering, aangeven dat het aantal incidenten de afgelopen jaren al is afgenomen. Dat maakt de impact niet minder groot als het onverhoopt toch gebeurt, maar we mogen constateren dat onze aanpak, zoals met de susteams, vruchten afwerpt. En ik zou graag willen zeggen dat we dit soort gevallen compleet kunnen uitbannen, maar dan verklaart iedereen me voor gek. Dat is nou eenmaal niet te doen. We doen wat we kunnen, in gezamenlijkheid. Rond het uitgaan met politie en horeca, bij verwarde personen met instellingen als de GGZ en bij geweld in de huiselijke sfeer met projecten als Veilig Thuis. Maar helemaal voorkomen, dat is helaas een utopie."

  1. Een handgranaat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’
    PREMIUM
    Mijn bevrijding

    Een handgra­naat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’

    BREDA/TETERINGEN - ,,Kijk”, zegt Jeanne Bastiaanssen-Van Bragt (82) uit Breda. Ze opent een klein hartvormig medaillon. Er verschijnen twee portretjes in zwart-wit. ,,Dit zijn mijn broertjes”, zegt ze. ,,Ad van 9 en Henk van 4.” Ouder zijn ze nooit geworden. Op 2 september 1944 kwam in Teteringen aan hun nog jonge leven abrupt een eind.

In samenwerking met indebuurt Breda