Plantenkweker Jan Mouws (64) voelt welke plant bij klanten hoort
Van West-Brabantse bodemIn deze serie nemen we u mee de ‘de boer op’. Hoe verdienen West-Brabantse landbouwers hun brood. Vandaag: Jan Mouws uit Wernhout. Te midden van zijn planten ontdekte hij dat er meer is tussen hemel en aarde.
Delen per e-mail
Luis, spint en trips bestrijd je met chemische middelen. Dat leerde Jan Mouws (64) op de LAS en op de MAS. En dat zag hij het op het gemengde bedrijf dat zijn vader had en later bij collega’s. Van die opvatting is Mouws jaren geleden al afgestapt. ,,We leerden te denken in dood”, zegt hij over de inzet van chemische bestrijdingsmiddelen. ,,Dat heb ik omgedraaid en hier in het bedrijf zijn we gaan denken in leven.”
Hier in het bedrijf zijn we gaan denken in leven
85 soorten
Op de gevel van het bedrijf in Wernhout staat Boomkwekerij J. Mouws. In de praktijk gaat het tegenwoordig om potplanten. Agapanthus, Callicarpa, Ceratostigma, Ficus, Hydrangea, Mahonia, Vitis zijn enkele voorbeelden van de in totaal 85 verschillende soorten en variëteiten.
Als kleine jongen wist Mouws al dat hij later net als zijn vader tuinder wilde worden. Maar waar zijn vader er mestkalveren hield en (onder andere) aardbeien teelde, zoekt Mouws het in de planten.
In 1978 zette Mouws zijn eerste kas neer. Heel langzaam is hij vervolgens overgeschakeld van kweken in de volle grond naar kweken in potten. ,,Het is een kapitaalintensieve teelt”, legt hij uit. ,,Kassen bouwen, potten en potgrond aanschaffen. Dat doe je het beste stapje voor stapje.”
Kantelpunt
Planten kweken, dát is mijn passie. Daar lag al van jongs af aan mijn hart
In het jaar 2000 kwam er een kantelpunt in Mouws’ leven. Hij liep emotioneel vast. ,,Weet je”, leidt Mouws zijn verhaal in, ,,Planten kweken, dát is mijn passie. Daar lag al van jongs af aan mijn hart. Op een gegeven moment groeit je bedrijf zover door dat je op kantoor belandt.” Deze situatie, toen Jan niet lekker meer in zijn vel zat, zou het begin van een reis worden, waar hij op dat moment de uitkomst nooit van had kunnen voorzien.
,,Ik ben op innerlijke ontdekkingsreis gegaan”, gaat Mouws verder. ,,Het was een intuïtieve ontwikkeling die ik doormaakte. Ik verdiepte me daarbij in wateraders, aardstralen, reiki, noem maar op. Heel breed in elk geval. Ook ben ik veel gaan lezen van Steiner (red: Rudolf Steiner, de grondlegger van de antroposofie). In die tijd ben ik me de vraag gaan stellen: waarom zitten die luizen er? Dat heeft een bronoorzaak. En als je die weg kunt halen, dan neem je het luizenprobleem ook weg. Met de natuur mee kweken, noem ik dat.”
Labyrint
In 2003 tekende Mouws vanuit zijn intuïtie het Marialabyrint. ,,Labyrinten zijn al duizenden jaren oud”, zegt hij. ,,En een van de functies van het labyrint is dat het je helpt bij het verkrijgen van inzicht. Je kunt er in gaan met een innerlijke vraag, of vraagstelling over je leven, of wanneer je op het punt staat een lastige beslissing te moeten nemen.”
Het labyrint waar Mouws in 2003 vorm aan gaf, werd in 2006 en 2007 door zijn broer tastbaar gemaakt. ,,Als je zoiets nieuws in de wereld wilt zetten, dan heb je daar de verantwoordelijkheid over”, vindt Mouws. Hij laat met plezier het labyrint zien. Het bevindt zich in de tuin van zijn broer. Om hier te komen lopen we tussen de kassen door, langs de anti-worteldoeken waar binnenkort de nieuwe planten buiten komen te staan, en voorbij verschillende kleine hoekjes, waar de natuur in meer of mindere mate vrij spel heeft gekregen. Wat ook opvalt zijn de vele vogelhuisjes en insectenhotels. De indeling is misschien niet de meest efficiënte, maar het doet wel heel authentiek aan.
Om bij het labyrint te komen steken we een rustige dorpsweg over. Hier ligt de tekening van Mouws uitgevoerd in blokken graniet. Twintig meter in doorsnee, 677 meter wanneer je het labyrint loopt. Naast de plek van bezinning, is een kleine binnenruimte met een terras waar Mouws soms groepen mensen ontvangt voor een rondleiding. Als een oase van stilte in een toch al niet zo heel druk stukje Wernhout.
Maria-Labyrint
In het Maria-Labyrint moeten bezoekers lopen zonder schoenen. In alle stilte, alle rust en in ieders eigen tempo. Het is elke dag geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Voor het onderhoud ervan, vragen de gebroeders Mouws een kleine vergoeding. In een naast het labyrint gelegen ruimte kan men even zitten. Hier staan enkele destillaten en kruiden uitgestald, die te koop zijn.
Deze producten maken, net als de planten die op de persoon uitgezocht worden, deel uit van de ‘Natura-lijn’. De planten werken op uw energieveld in. ‘Wij kunnen niet van tevoren zeggen wat de uitwerking bij u zal zijn. Dat hangt ook enigszins af van uw openheid voor deze materie', staat op de website. Meer informatie: maria-labyrint.nl.
150 figuren
We lopen terug via het bomenlaantje. Een pittoreske plek waar mensen uitgenodigd worden even tot zichzelf te komen en kracht te tanken uit de natuur. Naast de bomenlaan zijn op een veld haagplanten geplaatst, geknipt in 150 geometrische figuren. Dit is het natura helings park waar Mouws op afspraak met mensen wandelt, in stilte. ,,Want juist de stilte is zo mooi.” Per toeval, nadat hem gevraagd werd om planten te leveren voor een cursus, ontdekte Mouws dat hij intuïtief kan voelen, op basis van een naam en woonplaats, welke plant bij iemand ‘hoort’.
Ik bekeek wat een bepaalde plant met mensen kon doen
,,Alle mensen zijn via de aarde met elkaar verbonden”, stelt hij. ,,Ik ben toen voor andere mensen planten gaan afstemmen en hun de werking ook laten voelen. Dat ben ik verder gaan verkennen. Ik heb mensen gevraagd hun reacties op te schrijven bij de planten die ik voor hen heb uitzocht. En ik bekeek wat een bepaalde plant met mensen kon doen.” Van hieruit is Natura Planten ontstaan.
Mensen van heinde en verre weten Mouws inmiddels te vinden en vragen hem de plant of planten uit te zoeken die bij hen past. Inmiddels is Natura Plants een belangrijk onderdeel van de kwekerij geworden. Een bedrijf dat zoveel mogelijk circulair probeert te werken, bijvoorbeeld door hergebruik van organisch afval, en de chemische middelen al meer dan tien jaar in de ban gedaan heeft. ,,Ik geloof in een goddelijke schepping”, zegt Mouws. ,,Ik werk al zolang in de natuur, er is íéts.” Voor Mouws leidt het geen twijfel dat dit ‘iets’ ons allen verbindt, met elkaar en met de natuur.
Meer lezen?
Wilt u meer lezen over West-Brabantse landbouwers?
- Lees dan dit artikel, over een bedrijf uit Raamsdonk. Daar telen Janneke en Cees Klootwijk vergeten en microgroenten.
- In dit artikel vertellen Johan Jansen en Dionne Oomen meer over Zundertse thee.
- De familie Hendrickx uit Ossendrecht vertelt hier meer over hun bedrijf en de teelt van prei.
- De West-Brabantse landbouwers houden natuurlijk ook dieren, zoals de familie Timmermans. Zij vertellen in dit artikel meer over hun schapenhouderij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Mega-veelpleger stal auto, brandstof, kentekenplaten én reed veel te hard: ‘Ik geef alles wel toe’
BREDA - Records zijn er om gebroken te worden. In korte tijd heeft een Rijsbergenaar een giga aantal strafbare feiten gescoord. Zoals de diefstal van een hele collectie nummerplaten om te kunnen tanken zonder betaling. Rechtbank: ,,Het was niet uw beste tijd hè?” De verdachte: ,,Nee, da kunde wel zeggen.” -
Dit zijn de beste smartwatches van dit moment
Smartwatches worden steeds slimmer en gevarieerder, maar welke kun je het beste kopen? We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste opties van verschillende merken op een rij. -
Op je pantoffeltjes naar een stukje groen, kan dat?
BREDA/ZUNDERT - Hoe zorg je ervoor dat iedereen op zijn slofjes naar een stukje groen in zijn omgeving kan kuieren? Die vraag staat centraal tijdens een (online) bijeenkomst van de gemeenten Zundert, Breda en Landstad de Baronie. -
PREMIUM
Depla over 538 Oranjedag met 10.000 bezoekers: ‘Natuurlijk begrijp ik boosheid van Bredase horeca’
BREDA - De gemeente Breda is drie weken geleden benaderd of ze interesse had in het organiseren van een Fieldlab-evenement. Enkele dagen later bleek dat het om 538 Oranjedag ging. Pas afgelopen dinsdag heeft het kabinet definitief het sein op groen gezet. -
PREMIUMcolumn
Juf Roos zit in mijn oor
Ben al enige tijd geobsedeerd door Juf Roos. Zo'n beetje de knapste juf ooit.
-
Dragons' Den
Investeren in stilgevallen festivalbranche? De Dragons durven het aan met deze start-up
De barman in je broekzak. Zo omschreef Dragons’ Den-deelnemer Daniel van Drunen zijn dienst die luistert naar de naam Airchip. In de laatste aflevering van het seizoen was te zien hoe hij en zijn compagnon Jan ten Kate op zoek gingen naar een investering van 200.000 euro. Ze overtuigden Won Yip en Nikkie Plessen om beiden 150.000 euro te investeren. -
PREMIUM
Parkeerplaats bezet? Dan moet in Breda de invalide betalen
BREDA - Parkeerautomaten en -apps houden in Breda geen rekening met speciale invalidetarieven. Dat is verkeerd, vindt Peter Vissers van BredaBeslist. Hij pleit voor technische aanpassingen. -
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’.
In samenwerking met indebuurt Breda