Volledig scherm
De foto uit het Stadsarchief Breda die als inspiratie dient voor de schildering die bij De Teruggave komt. Op deze foto is te zien hoe twee buurmeisjes, Ria Vermeulen en Ineke van Wijck, boodschappen schrijven op de binnenrollende tanks van de Polen in Breda. © Stadsarchief Breda

Poolse schildering bij De Teruggave wordt hoogste Blind Wall van Breda

BREDA - In het kader van 'Breda 75 jaar vrijheid’ komt een grote muurschildering op de zijgevel van van De Teruggave, het oude Belastingkantoor aan de Gasthuisvelden. Het wordt een onderdeel van de Blind Walls Gallery in Breda. Na voltooiing wordt dit de hoogste schildering in de collectie, die ruim 85 afbeeldingen door de hele stad omvat.     

De schildering wordt in september aangebracht door de Poolse kunstenaar Otecki en is geïnspireerd op de bevrijding van Breda op 29 oktober 1944 door de 1ste Poolse Pantserdivisie, die werd aangevoerd door generaal Maczek. Het werk van Otecki wordt tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 14 september onthuld. 

Oude foto

Als inspiratie voor de schildering dient een oude foto uit het Stadsarchief Breda. Op deze foto is te zien hoe twee Bredase buurmeisjes, Ria Vermeulen en Ineke van Wijck, boodschappen schrijven op de binnenrollende tanks van de Polen. Ria Vermeulen-Welten, nu 92 jaar, zal bij de opening aanwezig zijn.

De schildering is één van drie Blind Walls in het kader van ‘Breda 75 jaar vrijheid’. Ze zijn geïnspireerd op de drie verhaallijnen die Breda dit jaar centraal stelt: bevrijding door de Polen, Indië en de Vlucht. 

Indische schildering

De Nederlandse ontwerper Nazif Lopulissa, ook wel bekend als Nasbami, zal een muurschildering maken op de gevel van Arjati, het Indisch Museum Breda, aan de Joseph Poelaertstraat.

Dit kunstwerk is geïnspireerd door het verhaal van Frans en Miep, twee Bredanaars die in toenmalig Nederlands-Indië smoorverliefd op elkaar werden. Hun relatie was echter van korte duur: Frans kwam om tijdens een nachtelijke vliegoefening en Miep kwam met haar jonge kinderen in een Jappenkamp terecht. Miep overleefde de oorlog en keerde later met haar kinderen terug naar Breda. 

De organisatie is nog op zoek naar een muur (van minstens 5 bij 10 meter) om het beroemde verhaal van De Vlucht te realiseren. Mensen die een locatie daar voor weten, kunnen mailen naar info@blindwalls.gallery 

In samenwerking met indebuurt Breda