Een impressie van de hoe de groene kades langs de Nieuwe Mark in Breda er uit zouden kunnen gaan zien.
Volledig scherm
Een impressie van de hoe de groene kades langs de Nieuwe Mark in Breda er uit zouden kunnen gaan zien. © Gemeente Breda

Proef met ‘groene muren’ in de Nieuwe Mark

BREDA - In de Nieuwe Mark in Breda worden over twee weken proefpanelen geplaatst tegen de damwanden. Dit gebeurt om te onderzoeken welke structuur de wanden het beste kunnen krijgen voor een optimale natuurontwikkeling aan de rand van de rivier.  

In deze proefopstelling wordt geëxperimenteerd met verschillende uitwerkingen van hoe de kademuren en kades er uit kunnen gaan zien. Het gaat dan bijvoorbeeld om gaten, uitsteeksels en holtes in de muren, maar ook om welke steensoort en welke metselspecie het meest geschikt zijn. 

Zon en schaduw

De diverse panelen, die ongeveer twee bij twee meter zijn, worden aan beide zijden in de Nieuwe Mark geplaatst, aan de kant van de Markendaalseweg en de Nieuwe Weg. “Dan kunnen we ook zien wat de effecten zijn van zon en schaduw",  aldus projectmanager Willem de Brouwer van de gemeente Breda.

Vanaf 2021 start het echte werk aan de Nieuwe Mark. Eerst wordt dan het deel dat er al ligt (van de Haven tot de Karnemelkstraat) uitgediept. Vervolgens wordt de rivier verder doorgetrokken tot aan de Fellenoordstraat. Vanaf  2023 is het de bedoeling dat de rivier verder gaat over Seelig-zuid en uiteindelijk op de singel wordt aangesloten. 

Vogels en vissen

Langs het hele traject komen kades met wandelpaden en veel groen. Zo komt er een ‘verticaal ecosysteem’ met kruidachtige planten, varens en mossen. Ook komen in de kadermuren plekken die als broedruimte voor vogels dienen en komen er onder water schuilplaatsen voor vissen. Verder worden boomvakken gemaakt langs de rivier als groeiplek voor verschillende soorten bomen en struiken. 

De vergroening van de kades valt onder het project GreenQuays, waarin acht organisaties samenwerken. Naast de gemeente zijn dat onder andere de Technische Universiteit Delft, Natuurplein De Baronie en het waterschap Brabantse Delta. 

De panelen in de Nieuwe Mark blijven staan tot dat de verdieping van de rivier begint in 2021. Het gaat echt om  om een proefopstelling, benadrukt projectleider De Brouwer. “Dit zegt niets over de architectonische uitvoering van de muren.”

Online workshop

Inwoners kunnen ondertussen meepraten over de  groene invulling langs de rivier. Natuurplein de Baronie, architectuurplatform BLASt en de universiteit van Wageningen houden woensdag 15 april tussen 14.00 en 16.00 uur een online meedenk-sessie over het thema. Er worden presentaties gegeven en via een live-chat kunnen mensen vragen stellen en opmerkingen maken. Aanmelden voor de workshop kan via een mail aan post@stichtingblast.nl. 

Een impressie van de hoe de groene kades langs de Nieuwe Mark in Breda er uit zouden kunnen gaan zien.
Volledig scherm
Een impressie van de hoe de groene kades langs de Nieuwe Mark in Breda er uit zouden kunnen gaan zien. © Gemeente Breda
  1. ‘Ik ben bang voor seks, wat kan ik doen?’ Anonieme GGD-chatroom bestaat 5 jaar
    PREMIUM

    ‘Ik ben bang voor seks, wat kan ik doen?’ Anonieme GGD-chat­room bestaat 5 jaar

    Mag ik mijn vriendje zoenen in de 1,5 metersamenleving, als hij niet uit mijn huishouden komt? Of hoe zit het met de ‘seksbuddy’, die de overheid voorstelt? Deze en andere vragen over lichamelijke ongemakken, chlamydia of de beste pornosites rollen vaak over het scherm van Linda Vlamings (44), werkzaam bij de GGD. De chatrooms worden massaal bezocht door jongeren. ‘En echt niet alleen vanwege corona’.

In samenwerking met indebuurt Breda