Volledig scherm
Een tekening van de voorkeurslocatie van het hockeyveld voor HC Baarle. Het veld is in het midden en in het wit getekend, omgeven door het groen. © Gemeente Baarle-Nassau

Raad Baarle-Nassau unaniem akkoord met hockeyvoorstel

BAARLE-NASSAU - Een langslepend drama, dat de schoonheidsprijs niet verdient. Voordat de gemeenteraad van Baarle-Nassau unaniem akkoord ging met het voorstel om twee banen van tennisclub Baarle om te turnen in een hockeyveld voor HC Baarle, klonken kritische noten.

“Een gebrek aan een integraal sportbeleid heeft ons parten gespeeld”, vond niet alleen Jos Rijvers van fractie Ulicoten. Ook andere partijen stipten dit euvel aan. “Nog dit jaar beginnen we aan het opstellen van een deugdelijk en helder beleid op gebied van sport en beweging”, beloofde wethouder Nico Sommen.

Drie jaar

Dat het ruim drie jaar heeft geduurd voordat HC Baarle eindelijk duidelijkheid kreeg, komt deels omdat TC Baarle, voetbalvereniging Gloria UC en HC Baarle er samen niet uit kwamen. Zo voelde HC Baarle er niets voor om te gaan spelen op de vrije velden van Gloria UC in Ulicoten. Dat HC Baarle haar kinderen in geen geval naar Ulicoten wil laten fietsen, maar kinderen uit Ulicoten wel naar Baarle moeten komen om te sporten, noemden diverse fracties op zijn minst merkwaardig.

Bezuinigen

Baarle-Nassau moet fors bezuinigen de komende jaren. Dat staat haaks op de investering in een hockeyveld. De gemeente verleent een voorbereidingskrediet van 55.000 euro, de totale begroting is 475.000 euro. “In ons verkiezingsprogramma hebben we het beloofd, een man een man, een woord een woord”, stelde Peter van Hooijdonk van coalitiepartij Baarle! Alle partijen waren het er over eens dat wel streng gelet moet worden op de uitgaven. En omdat een substantieel deel van de leden in Baarle-Hertog woont, zal Sommen de Belgische buurman vragen of die een financieel steentje kan bijdragen. De aanleg van het veld staat gepland voor juni 2020.

Sinds de oprichting in januari 2016 trainen de  circa 100 leden van HC Baarle op de genoemde tennisbanen, waar de netten niet verwijderd mogen worden. Competitiewedstrijden worden gespeeld in Tilburg, op de accommodatie van Shot.

In samenwerking met indebuurt Breda