Volledig scherm

'Rattenriool' Ginneken op de schop: maar wie gaat dat betalen?

BREDA - De riolering in het Ginneken moet op de schop, maar dat gaat dit jaar zeker nog niet gebeuren. De gemeente organiseert volgende week een bijeenkomst om buurtbewoners te informeren over de werkzaamheden. 

Want er moet flink gegraven worden, ook in de tuinen van mensen die in de wijk wonen.

Het gaat om de riolering in de Bavelselaan, de Van Brechtstraat, de St. Laurenslaan, de Viandenlaan, het Schoolakkerplein, de Vogelenzanglaan, de Keermanslaan en de Kerkhofweg. Al jaren is er in de wijk overlast van ratten: reden voor de gemeente om het rioleringsstelsel te onderzoeken

Daaruit bleek vorig jaar dat alle buizen nog gebruikt worden, maar verouderd en daardoor in slechte staat zijn. Er zitten gaten in de buizen: die zorgen er mogelijk voor dat de ratten zich door het ondergrondse stelsel verplaatsen. 

Complex

Vandaar dat de riolering in de straten binnen een paar jaar moet worden vervangen. Een megaklus. Nu is de gemeente verantwoordelijk voor goed werkende riolering, maar de situatie in de wijk is complex. De buizen lopen namelijk onder brandgangen en door de tuinen van zo’n driehonderd huizen. Huurhuizen van WonenBreburg én koophuizen. De vraag is: wie draait er op voor de kosten,,Dus is ook onderzocht van wie de riolering eigenlijk is, en wie er in welke mate moet meebetalen aan het vervangen van het riool", schrijft de gemeente.

Voorbereiding

De gemeente gaat nu bezig met het voorbereiden van het werk, in nauw contact met WonenBreburg. ,,Het is nog niet bekend wanneer de uitvoering kan starten, maar dat gebeurt niet dit jaar”, aldus de gemeente.

Bewoners van de straten worden woensdag 20 juni van 19.30 tot 21.30 bijgepraat over de aanpak van de riolering in de wijk en de mogelijke gevolgen voor ieders portemonnee. De bijeenkomst is in gemeenschapshuis Vianden aan de Viandenlaan 5. 

Volledig scherm
© BN DeStem
  1. Opsporingsdiensten richten zich komende tijd op fruit als deklading voor cocaïnesmokkel in Brabant
    PREMIUM

    Opsporings­dien­sten richten zich komende tijd op fruit als deklading voor cocaïne­smok­kel in Brabant

    BREDA - De doelwitten van maandag en dinsdag staan op tweeënhalve meter papier op de wand van de vierde verdieping van het Bredase politiebureau aan Mijkenbroek. Het gaat om fruithandelaren en -transporteurs uit Breda en omgeving van wie opvallende signalen zijn verzameld door politierechercheurs en onderzoekers van de Financial Intelligence Unit (FIU). De opsporingsdiensten richten zich de komende tijd op fruit als deklading voor cocaïnesmokkel.

In samenwerking met indebuurt Breda