Volledig scherm
Bredanaar wist niks van corrupte rijschool en CBR-examinator. © anp

Rijbewijs ingetrokken, Bredanaar wist niks van corrupte rijschool en CBR-examinator

DEN HAAG/BREDA - Volgens een inwoner uit Breda wist hij niet dat zijn CBR-examinator fraude pleegde en tegen betaling mensen voor hun rijexamen liet slagen, zo bleek dinsdag bij de Raad van State.

De man reed al twee jaar auto toen het CBR(Centraal Bureau Rijvaardigheid) begin 2015 zijn rijbewijs alsnog introk. Na een uitgebreid onderzoek werden een frauderende CBR-examinator en zes rijscholen vervolgd. 

De examinator en een paar rijscholen kregen veroordelingen aan hun broek. Van de 300 mensen die bij de zes rijscholen en corrupte examinator rijexamen hadden gedaan trok het CBR van 197 personen het rijbewijs in. Niet omdat zij eveneens van fraude verdacht werden, maar omdat zij mogelijk een gevaar op de weg vormden. 

Hoger beroep

De 23-jarige Bredanaar vindt dat hij toch recht heeft op een rijbewijs en stapte om die reden in hoger beroep naar de Raad van State. Het CBR wees er dinsdag tijdens de rechtszaak op dat de man, na vier keer te zijn gezakt, pas voor zijn rijexamen slaagde nadat hij zich had gemeld bij één van de verdachte rijscholen die met de corrupte examinator samenwerkte. 

Doorslaggevend was de grote afstand van zijn woonplaats Breda tot de verdachte rijschool. Die zat in Den Helder. Als hij in Den Helder zelf, of desnoods Alkmaar had gewoond, was het misschioen niet zo'n probleem geweest.

Te toevallig

Maar het CBR vindt het al te toevallig dat iemand die vier keer achter elkaar flink zakt in de regio West-Brabant plotseling in één keer slaagt bij een corrupte rijschool in het noorden van het land. De Bredanaar vindt niet dat hij en zijn jonge gezin de dupe mogen worden van een corrupte rijschool en CBR-examinator. 

Rechter en staatsraad Niels Koeman vroeg aan de raadsman van de Bredanaar of hij nog een goede reden had om plotseling naar Den Helder te gaan om daar zijn rijbewijs te halen,"ik kan mij voorstellen dat je in Den Helder bij een rijschool gaat als je daar toch moet zijn voor opleiding, werk of een stage." Maar de raadsman ontkende dat. 

Snel halen

Volgens hem had zijn cliënt van vrienden en kennissen gehoord dat je in Den Helder snel een rijbewijs kon halen. Dat er gefraudeerd werd kon hij niet weten. Staatsraad Koeman benadrukte dat er ook geen enkele verdenking is dat de Bredanaar van de fraude wist en om die reden zijn rijbewijs moest inleveren. "Het gaat alleen om de verkeersveiligheid." 

Een woordvoerster van het CBR bevestigde dat,"van de 197 mensen hebben nog een groot aantal tijdens de bezwarenprocedure nog een rijtest moeten afleggen. Alleen die zakten voor de rijtest, of niet mee wilde werken, kregen hun rijbewijs niet terug. De man uit Breda zakte tijdens de rijtest op 5 van de 7 onderdelen. Ook de vier keer voor Den Helder zakte hij op bijna alle beoordelingspunten. 

Dan is het wel heel vreemd dat hij een paar weken na zijn vierde examen opeens in Den Helder wel zijn rijbewijs haalde." De Raad van State beslist binnen enkele weken of de Bredanaar al dan niet zijn rijbewijs terug krijgt. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda