Volledig scherm
© Tjapko de Heus

Scholenfusie: Apollo Prinsenbeek en Montessori+ Breda

PRINSENBEEK - Daltonschool Apollo in Prinsenbeek en Montessori+ in de Bredase wijk Boeimeer gaan fuseren. De fusie moet ingaan op 1 augustus 2018. De samenwerking tussen beide basisscholen krijgt vanaf 1 augustus dit jaar al gestalte. 

Dankzij de fusie kan ook in Prinsenbeek voltijds onderwijs aan hoogbegaafden aangeboden worden en kunnen kinderen die bij Montessori+ op een wachtlijst staan voor hoogbegaafdenonderwijs een plek krijgen.

Dit is de uitkomst van een onderzoek naar de mogelijkheden tot intensieve samenwerking tussen de twee basisscholen, meldt Jos de Kort van het college van bestuur Markant Onderwijs in een brief aan de ouders van de scholen.

Aanleiding voor het onderzoek was de ontwikkeling van het aantal leerlingen op beide scholen. Bij de Apollo is sprake van krimp. Op dit moment telt de Apollo 96 leerlingen. Bij Montessori+ is de afgelopen jaren juist sprake van enorme groei. Op dit moment telt de school 476 leerlingen. Het schoolgebouw aan de Jan Nieuwenhuyzenstraat in Breda is volledig in gebruik en voor diverse geboortejaren en de afdeling voor voltijds onderwijs aan hoogbegaafde kinderen wordt gewerkt met een wachtlijst. Met een groeiend aantal leerlingen wil Markant Onderwijs de toekomst van de Apollo en die van het openbaar onderwijs in Prinsenbeek veiligstellen.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat het onderwijs op beide scholen in veel opzichten vergelijkbaar is. Het ontwikkelen van een vergelijkbaar onderwijsmodel is volgens De Kort dan ook zonder meer realiseerbaar. Om te slagen moet het onderwijs dat Montessori+ biedt volgens hem wel leidend zijn. Daarom is fusie de aangewezen manier om de samenwerking tussen beide scholen formeel vorm te geven. De reacties vanuit zowel medezeggenschapraden, leerkrachten als ouders van beide scholen zijn positief.

Vanaf 1 augustus 2017 gaat Apollo werken met heterogene groepen en gaan leerkrachten zich scholen in Montessori-onderwijs. Ook gaat op die datum in Prinsenbeek voltijds onderwijs aan hoogbegaafde kinderen van start. De uitwerking van de plannen en het besluit tot de definitieve fusie zullen voor het einde van het schooljaar 2016-2017 worden afgerond.

In samenwerking met indebuurt Breda