Volledig scherm
Op deze impressie is te zien hoe het stadspark op Seelig-Zuid er zou kunnen zien. Met links de parachuteloods, waar de Nieuwe Mark lang zal gaan stromen en rechts de witte huisjes. © Lokin Fotografie

Seelig-zuid kan definitief nieuw Bredaas park worden

BREDA - Het zuidelijk deel van de Seeligkazerne in Breda kan over enkele jaren definitief een nieuw stadspark worden, waar dan ook de Nieuwe Mark doorheen kan lopen. De gemeente maakte  dinsdag bekend dat een koopovereenkomst is vastgesteld met het Rijksvastgoedbedrijf over het terrein, dat nu nog gebruikt wordt door Defensie. 

De feitelijke levering  van het terrein is uiterlijk medio 2024. Hoeveel eerder de overdracht eventueel plaats kan vinden, durft wethouder Paul de Beer (D66, Stedelijke Ontwikkeling) niet te zeggen. “Maar het belangrijkste is dat we nu zekerheid hebben dat we het terrein écht in bezit kunnen krijgen”, aldus De Beer.  

In de oorspronkelijk planning zou Seelig-zuid dit jaar al een park worden. Maar in oktober 2018 werd bekend dat Defensie het terrein langer nodig had en dat het nog zeker tot 2022 zou duren voor Bredanaars kunnen recreëren in het gebied. Wanneer de omvorming tot een park nu plaats zal vinden, is nog onduidelijk.  

De Nieuwe Mark

Seelig-zuid ligt tussen de Fellenoordstraat, Markendaalseweg, Gasthuisvelden en de Vredenburchsingel. Over het oostelijk deel - aan de kant van de Markendaalseweg - is het tracé gepland van de rivier de Nieuwe Mark.

Het doortrekken van de Nieuwe Mark is in twee fases opgeknipt. Eerst wordt tussen 2021 en 2024 het deel vanaf de Karnemelkstraat tot aan de Felllenoordstraat gerealiseerd. Dat stuk loopt grotendeels over het noordelijk deel van de voormalige Seeligkazerne, waar horeca- en toerismeschool De Rooi Pannen is gevestigd. 

Logisch

Pas vanaf 2024 wordt op Seelig-zuid begonnen met het doortrekken van de rivier, die vervolgens aan zal sluiten op de singel. “Het is vrij logisch dat de inrichting van het park op dat deel van Seelig-Zuid in samenhang gebeurt met het werk aan de Nieuwe Mark. Maar mogelijk dat we aan de andere kant van het terrein al eerder iets kunnen doen”, zegt De Beer. 

Witte huisjes

Seelig-zuid is een groot, groen terrein met beperkte bebouwing. Er staan onder meer de bekende witte huisjes, die stammen uit 1889 en een monumentale status hebben.  Er zijn veertien witte huisjes, waarvan enkele nog vast bewoond worden. Die bewoners kunnen er gewoon blijven.

De andere huisjes worden waarschijnlijk als recreatiewoning verhuurd. Het idee is dat De Rooi Pannen ze gaat exploiteren als onderdeel van het horeca- en toerisme-onderwijs. Aan de kant van de Markendaalsweg staat een grote parachuteloods, die in de toekomst mogelijk ook een recreatieve bestemming krijgt. 

Volledig scherm
Seelig-zuid, gezien vanaf het oude Belastingkantoor aan de Gasthuisvelden. © Gemeente Breda
 1. Met bloed bespuugd en in oor en lip gebeten: wordt West-Brabantse hulpverlener vaker doelwit van geweld?
  PREMIUM

  Met bloed bespuugd en in oor en lip gebeten: wordt West-Brabantse hulpverle­ner vaker doelwit van geweld?

  BREDA - Een politieman die in Breda met bloed wordt bespuugd, een man in Bergen op Zoom die zich tot twee keer toe tegen agenten keert, een stadsgenoot die in Roosendaal een politieagente in oor en lip bijt, een Steenbergenaar die een politieman in zijn gezicht slaat bij een opstootje en een Roemeen die in Breda hulpverleners schopt en slaat nadat hij met een hoofdwond op straat was aangetroffen. Het was behoorlijk raak in West-Brabant de afgelopen week. Het lijkt normaal te worden dat hulpverleners en politie ook lichamelijk de volle laag krijgen.
 2. De 076-tafel om Bredanaars met elkaar te verbinden: ‘Het is iets unieks, origineels en uitdagends’
  PREMIUM

  De 076-tafel om Bredanaars met elkaar te verbinden: ‘Het is iets unieks, origineels en uitdagends’

  BREDA - ,,Wat zou het toch ontzettend gaaf zijn”, mijmert Pim Schreurs, ,,als deze tafel bijvoorbeeld eens op het gemeentehuis komt te staan. Dat Bredanaars eraan kunnen zitten. Dat het hen op die manier verbindt.” Of de bibliotheek. Een kledingzaak. Een etalage. Wat dan ook, als het maar een dergelijke functie krijgt. Mensen met elkaar kan laten praten. Overduidelijk trots zijn ‘De Gasten van hout’ op hun zojuist vervaardigde 076-tafel. En de stad mag ‘m nu ook zien.
 3. Bredase Pauline Mulder lanceert kledinglijn met Dave en Donny Roelvink: ‘Dit had ik nooit durven dromen’
  PREMIUM

  Bredase Pauline Mulder lanceert kleding­lijn met Dave en Donny Roelvink: ‘Dit had ik nooit durven dromen’

  BREDA - Bijna naakt, met strakke spieren en witte tanden staan Dave en Donny Roelvink op de foto, samen met de Bredase Pauline Mulder (48). Menig vrouw zou er een moord voor doen, om zo met de Roelvinkjes vereeuwigd te worden. Mulder ontwierp samen met hen een kledinglijn voor supermarktketen Lidl. ,,Ik zei tegen de jongens dat ze er honderd procent voor moesten gaan.”

In samenwerking met indebuurt Breda