SP Breda wil van raadslid Boi Boi Huong af

UPDATEDe SP in Breda wil dat gemeenteraadslid Boi Boi Huong (43) haar zetel opgeeft omdat ze niet goed zou functioneren. Huong gaat vooralsnog niet op dat verzoek in. Het zou het eerste schisma binnen de Bredase raad zijn sinds de verkiezingen in maart 2018.

Volledig scherm
Boi Boi Huong tijdens een vergadering van de gemeenteraad. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Dat de SP van Huong af wil, blijkt uit uit een mail die Michel Verschuren, voorzitter van de Bredase afdeling van de partij aan de leden gestuurd heeft en die in handen van deze krant is. Verschuren bevestigt dat de mail van hem is. “Ik kan er inhoudelijk niet op ingaan, want ik wil dit eerst met de leden bespreken. Dat doen we op 11 december”, zegt hij desgevraagd.

Boi Boi Huong kwam bij de verkiezingen van maart 2018 in de gemeenteraad voor de SP. Zij stond vierde op de lijst van de socialisten, die vier zetels hebben in de Bredase raad en in de oppositie zitten. Volgens de mail van Verschuren is het afgelopen anderhalf jaar gebleken dat de samenwerking tussen Huong en de rest van de fractie niet goed verloopt.

‘Inmiddels is een punt bereikt waarop de werkrelatie dusdanig verstoord is, dat de fractieleden van mening zijn dat het raadswerk lijdt onder de oplopende spanningen’, schrijft Verschuren.

Op pogingen van fractie en bestuur om tot een vergelijk te komen over het afstaan van de zetel is Huong volgens Verschuren niet ingegaan. Daarom verzoekt hij nu de leden om aan Huong te vragen haar zetel op te geven en plaats te maken voor iemand anders.

Reactie Huong

Huong wil op dit moment alleen kort reageren. “Het gaat wat mij betreft niet om mij, de rest van de fractie of mijn zetel, maar om mijn inspanningen in de gemeenteraad voor de armoedebestrijding. Daarover wil ik ook de leden consulteren”, is alles wat ze kwijt wil.

Fractievoorzitter Bas Maes wil in dit stadium evenmin veel zeggen over de kwestie. Wel wijst het er op dat Huong veel afwezig is bij raadsvergaderingen. “Het is lastig samenwerken met iemand die er nooit is. Daarnaast spelen er ook inhoudelijke zaken die het lastig maken.”

Verklaring

Volgens Maes ondertekenen volksvertegenwoordigers van de SP op het moment van aantreden een verklaring dat ze hun zetel opgeven als de leden dat formeel vragen. Maar dat is een afspraak binnen de partij, zonder wettelijke status. Huong kan dat verzoek dus naast zich neerleggen. Als ze dat inderdaad zou doen, wordt ze volgens Maes geroyeerd als partijlid. Ze kan dan wel als onafhankelijk raadslid blijven zitten.

Afsplitsingen

Als Huong alleen verder gaat, betekent dat de eerste afscheiding binnen de Bredase raad sinds de verkiezingen in 2018. In de vorige raadsperiode zijn in vier jaar tijd diverse afsplitsingen geweest. Er kwamen zelfs twee compleet nieuwe partijen uit die afscheidingen: Volmondig JA (twee ex-CDA-raadsleden) en Volkspartij Breda (drie mensen uit CDA, SP en Breda ‘97). Ook nam de PvdA afscheid van een fractielid, dat zich vervolgens bij BOB aansloot.

Patrick van Lunteren

Mocht Huong uiteindelijk toch bereid zijn haar zetel af te staan, dan is oud-wethouder Patrick van Lunteren de eerstvolgende die recht heeft haar plek in te nemen. Van Lunteren stond vorig jaar tweede op de SP-lijst maar zag toen van een raadslidmaatschap af. Inmiddels is hij in de race om landelijk partijvoorzitter te worden. Na Van Lunteren is de Bredase voorzitter Michel Verschuren zelf de volgende kandidaat om een eventueel vacante zetel in te nemen. 

In samenwerking met indebuurt Breda