Volledig scherm
De interactieve voetbalmuur bij sportveldjes aan de Hamdijk is officieel in gebruik genomen. © Pix4Profs-Ron Magielse

Speelveld Hamdijk verbindt nieuw Talentencentrum met Hoge Vucht

BREDA - Het speelveld aan de Hamdijk wordt betrokken als buitensportlocatie bij het nieuw te bouwen Talentencentrum. Naast de John Cruyff Court is begin dit jaar een interactieve voetbalmuur neergezet. Daar is nu ook een beweegtoestel voor calisthenics aan toegevoegd.

,,Het is geen toeval dat deze toestellen hier verschijnen”, zegt wethouder Daan Quaars bij de presentatie ervan. ,,Bij de totstandkoming van het Talentencentrum zijn we op zoek gegaan: hoe combineren we de hal met de wijk? Dit sportveld legt goed de verbinding. Dit ís de wijk.”

Armoede en gezondheid

Het calisthenics-toestel, een klimrek bedoeld voor buitensport, is gekomen op voordracht van wijkbewoner en welzijnsmedewerker van Surplus Rashad Willemsens. ,,De problematiek rond armoede en gezondheid in de wijk Hoge Vucht waren de aanleiding", zegt hij. ,,Ik zocht naar een manier om de jeugd op een leuke manier actief te laten zijn. Daarbij werd ik geïnspireerd door Moerwijk, waar ook zo'n apparaat staat.”

Willemsens ging de buurt rond, en wist andere bewoners enthousiast te maken voor zijn idee. Ook het wijkplatform zag het wel zitten en regelde de financiering. ,,Dat is mooi, dat hier geld voor beschikbaar is.”

Fortnite op straat

De nieuwe sportapparatuur wordt al goed gebruikt, weet wethouder Miriam Haagh: ,,Als je hier komt, zie je dat het veel mensen trekt die gezond willen blijven. Jonge kinderen vooral.”

En dat is precies de bedoeling, zegt collega Quaars: ,,Met de interactieve voetbalmuur combineren we digitalisering met sporten. We willen jongeren bewegen om buiten te spelen. Fortnite op straat. Deze muur is daar een prima eerste opzet voor.”

Het nieuw Talentencentrum moet in 2021 verrijzen aan de Terheijdenseweg.

In samenwerking met indebuurt Breda