Standwerkers kleuren de jaarmarkt in Chaam

VIDEOCHAAM - ,,U hóeft dit product niet te kopen. Als u zegt; ik woon liever in een vuil huis, mag dat wat mij betreft ook." Standwerkers, enthousiast en overtuigd van het succes van hun product zijn de smaakmakers op elke jaarmarkt. Zo ook in Chaam waar zondagmiddag zo'n 10.000 bezoekers op af komen.

Hier passeren ze zo'n 110 marktkraampjes, verschillende eet- en drankwagens, een draaimolen en achttien standwerkers in hun eigen kraam. Met name deze laatste groep doet van zich horen. 

Sommige producten verkopen zichzelf op de markt. Speelgoed en snoep hebben hun eigen aantrekkingskracht. Ook de kinderpyamaverkoper doet goede zaken zonder promotie. Bij de 10-literemmers sambal oelek zal geen enkel verkooppraatje leiden tot een impulsaankoop, zo schatten we in. 

Dit geldt wel voor de blaasstiften, voetencrème, raamwissers en wonderschilmachines. Grofweg zouden we de bezoekers in twee groepen kunnen verdelen. Met mensen als Hein Vermeulen aan de ene zijde, wiens vrouw net even deelgenoot wordt gemaakt van een wisserdemonstratie. ,,Nee, nee,", zegt hij. ,,Ik denk niet dat we iets gaan kopen. Ze weten het mooi te brengen, maar thuis werkt het toch nooit zoals ze het hier laten zien."

Overhalen

Aan de andere zijde van het spectrum staat Stefanie de Veld. Ze heeft zojuist al een levensechte babypop op een kussentje aangeschaft en liet zich door stofzuigermondverkoper - ,,Hoogpolig tapijt? Vindt 'ie heerlijk" - Rob Drikzwager overhalen een nieuw opzetstuk voor de stofzuiger te kopen. ,,Je weet nooit wat je tegenkomt op een markt", zegt ze. 

,,Standwerker zijn is het mooiste beroep ter wereld", zegt Jan van Rooij. ,,Je bent altijd ergens anders, je ziet altijd andere mensen en het is altijd maar de vraag of je wat gaat verdienen." Op de vraag of dat laatste daadwerkelijk een voordeel is zegt hij: ,,Natuurlijk, dat is de kunst van het vak. Je moet elke dag laten zien dat je in staat bent je product aan de man te brengen." Van Rooij staat dit jaar op de markt met siliconen reinigers 'schuurt wel, krast niet'

Bijzonder schilmesje

Jaarlijks is er in Chaam een prijs voor de beste standwerker. Dit jaar bestond de jury uit een afvaardiging van de ZLTO. Zij riepen Marc de Meijer, verkoper van een bijzonder schilmesje uit tot winnaar. Deze Belg ging er vorig jaar ook al met de eerste prijs vandoor in Chaam. De winnaar ontvangt de eeuwige roem, een wisseltrofee en een mooi bierpakket.

Volledig scherm
Jaarmarkt in het centrum van Chaam, met natuurlijk ook de traditionele wedstrijd voor standwerkers; wie brengt zijn of haar waren het beste aan de man of vrouw ? © Johan Wouters / Pix4Profs

In samenwerking met indebuurt Breda