Volledig scherm
IPTCBron Foto 20161016 Breda Foto: Ramon Mangold/ Pix4Profs Drukte bij de exposities van BredaPhoto in het centrum van Breda.;Breda;Nederland © Ramon Mangold/ Pix4Profs

Thema BredaPhoto 2018: To infinity and Beyond

BREDA Wat is de impact van de voortrazende wetenschap? Dat onderwerp wordt belicht bij de volgende editie van BredaPhoto. Als thema voor 2018 is gekozen voor 'To infinty and beyond'. Op weg naar de oneindigheid en verder.

Al sinds de mens bestaat, zet hij de aarde naar zijn hand. Rivieren zijn verlegd, landen ingepolderd. Zaden zijn gekruist tot er dikkere komkommers kwamen, lekkerder graansoorten, medicijnen uitgevonden die ziekten bestreden.

Maar de wetenschap dendert maar voort. Inmiddels zijn kernwapens uitgevonden, robots. Computers die zo slim zijn, dat ze het menselijk brein verslaan. Er kan en wordt al gesleuteld aan genetisch materiaal. Langzaam dringt het besef door: misschien leven we in een nieuw tijdperk, het antropoceen. Het tijdperk waar in de mens de belangrijkste veroorzaker is van veranderingen op aarde. Met alle gevolgen van dien.

Want die veranderingen kunnen goed zijn. Zoals medicijnen die ernstige ziekten uitbannen. Of oplossingen voor milieuproblemen, die de mens trouwens weer met andere uitvindingen zelf heeft veroorzaakt.

Maar wetenschappelijke voortgang kan ook heel negatieve consequenties hebben. Want wat nou als robots zo veel werk overnemen, dat er nauwelijks meer banen voor mensen zijn? En wat als er zo sterk kan worden ingegrepen in genetisch materiaal dat regimes nietsontziende menselijke moordwapens kunnen maken?

Technisch kan het, maar is dat waar de mensheid en de aarde bij is gebaat? Zijn er grenzen aan wetenschappelijke vooruitgang? En wie bewaakt die?

Zonder zelf (morele en ethische) antwoorden te willen geven, daagt BredaPhoto fotografen uit om over dit thema de gedachten te laten gaan. Te kijken wat er al is, wat zich op dit moment voor onze ogen afspeelt. Maar misschien ook verder: wat is er nog niet? Wat staat ons te wachten?

De achtste editie van het internationale fotofestival BredaPhoto vindt plaats van 2 september tot en met 18 oktober 2018. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Opsporingsdiensten richten zich komende tijd op fruit als deklading voor cocaïnesmokkel in Brabant
    PREMIUM

    Opsporings­dien­sten richten zich komende tijd op fruit als deklading voor cocaïne­smok­kel in Brabant

    BREDA - De doelwitten van maandag en dinsdag staan op tweeënhalve meter papier op de wand van de vierde verdieping van het Bredase politiebureau aan Mijkenbroek. Het gaat om fruithandelaren en -transporteurs uit Breda en omgeving van wie opvallende signalen zijn verzameld door politierechercheurs en onderzoekers van de Financial Intelligence Unit (FIU). De opsporingsdiensten richten zich de komende tijd op fruit als deklading voor cocaïnesmokkel.

In samenwerking met indebuurt Breda