breda-foto : ron magielse
pools militair ereveld aan de ettensebaan
Volledig scherm
breda-foto : ron magielse pools militair ereveld aan de ettensebaan © ron magielse / pix4profs

Tijd dringt voor Maczek Memorial in Breda

BREDA - De seinen gaan voorzichtig op groen. De bouw van het Generaal Maczek Memorial, dat achter de Poolse begraafplaats aan de Ettensebaan moet komen, is een stapje dichterbij. Maar haast is wel geboden, wil het gebouw er komend jaar staan.

Het memorial moet een museum en gedenkplaats worden voor Stanislaw Maczek, de generaal die Breda wist te bevrijden in 1944.

Het gebouw moet er in oktober 2019 staan: dan is het 75 jaar geleden dat Brabant werd bevrijd.

Voor die herdenking hebben de samenwerkende erfgoedinstellingen Brabant Remembers opgezet: in een cultureel programma voor de hele provincie worden 75 persoonlijke verhalen verteld uit de Tweede Wereldoorlog.

Brabant Remembers

En een van die 75 gekozen verhalen is het verhaal van Maczek, die bij zijn Poolse troepen in Breda begraven ligt. ,,Het verhaal van Maczek maakt daarmee onlosmakelijk deel uit van Brabant Remembers", zegt Mary Heessels verheugd, de secretaris van het Comité Fondsenwerving van het Generaal Maczek Memorial.

Quote

Er ligt een definitief ontwerp, er is een kostenbere­ke­ning gemaakt. Maar je kan een omgevings­ver­gun­ning nog niet aanvragen als je nog niet weet of je financiële dekking hebt

Mary Heessels, Secretaris Comité Fondsenwerving Generaal Maczek Memorial

Daarmee lijkt het memorial weer een stapje dichterbij, maar eerst moet nog duidelijk worden of het memorial subsidies uit het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) en provincie gaat krijgen.

Dat gaat in juni gebeuren. Het is dan ook een jaar geleden dat de plannen voor het memorial werden gepresenteerd. Een kwestie van een lange adem.

Volle stoom vooruit

Heessels is optimistisch, maar zegt wel: ,,De tijd begint te dringen. Alle voorbereidingen zijn gedaan. Er ligt een definitief ontwerp, er is een kostenberekening gemaakt. Maar je kan een omgevingsvergunning nog niet aanvragen als je nog niet weet of je financiële dekking hebt", vertelt zij. De initiatiefnemers gaan een spannende maand tegemoet. ,,Als we weten dat we hem krijgen kunnen we op volle stoom vooruit'', aldus Heessels. ,,We hopen in januari 2019 te starten met de bouw, dan moet het memorial er in oktober 2019 staan. Dat zou net moeten kunnen."

De gemeente Breda heeft reeds bijgedragen aan het ontwerp. In totaal is er 1,5 miljoen euro nodig. Als de subsidies worden toegezegd moeten de initiatiefnemers nog een ton aan fondsen werven om de begroting rond te krijgen.

Impressie Generaal Maczek Memorial. Bron: Comité Fondsenwerving Generaal Maczek Memorial
Volledig scherm
Impressie Generaal Maczek Memorial. Bron: Comité Fondsenwerving Generaal Maczek Memorial © Comité Fondsenwerving Generaal Maczek Memorial
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda