De voorbereidingen voor de Wine-Drive-Thru bij het pand van La Persistance in Breda zijn in volle gang.
Volledig scherm
De voorbereidingen voor de Wine-Drive-Thru bij het pand van La Persistance in Breda zijn in volle gang. © La Persistance

Toch geen afhaalwijntje kopen in de Wine drive-thru van Breda: mag niet van burgemeester

BREDA - De Wine Drive-thru van La Persistance is zaterdagmiddag door de Bredase burgemeester Paul Depla alsnog gesloten op het terrein van restaurant De Peer aan de Oude Liesboslaan. Dit omdat de verkoop niet volgens de regels gebeurde. 

La Persistance, gevestigd op bedrijventerrein Hoogeind, kan door de corana-crisis niet leveren aan de horeca en bedacht vorige week een concept waarbij consumenten vanuit hun auto een doosje wijn konden kopen. De eerste dag was dat gelijk een succes, maar een dag later verbood de gemeente het omdat La Persistance een groothandel is en niet aan particulieren mag verkopen.

Drive-thru bij restaurant mag ook niet

Vervolgens bedacht de Bredase wijnkoperij een andere manier om wijn te verkopen. Het plan was om dit via restaurant De Peer bij het Liesbos te doen via een takeaway-constructie: La Persistance verkocht de wijn aan De Peer. Vervolgens verkocht De Peer de wijn aan klanten.

De gemeente Breda gedoogde die constructie, mits de wijn samen met een maaltijd zou worden verkocht.  Op dit moment geldt in Breda een versoepeling in het verkopen van licht-alcoholische dranken bij horecazaken die via een loketfunctie maaltijden verkopen. Hiermee worden ondernemers in staat gesteld hun service aan hun gasten zo veel mogelijk te kunnen voortzetten. 

Handhavers van de gemeente constateerden zaterdag echter dat er bij De Peer ook wijn werd verkocht los van de maaltijden. Volgens de gemeente is er herhaaldelijk contact geweest, met zowel de eigenaar van De Peer als van La Persistance. Na een eerste waarschuwing werd later echter opnieuw geconstateerd dat er losse wijn verkocht werd. Daarna moesten de ondernemers stoppen met álle activiteiten.

Grens opgezocht

Eigenaar Mark ter Beek van De Peer erkent dat er ook wijn los van maaltijden werd verkocht. “In driekwart van de gevallen was het wél bij een maaltijd en in de andere gevallen gaven we er een zak chips, een peer of een broodje bij. We beseffen dat we daar een grens mee hebben opgezocht.” Dat er na een eerste waarschuwing toch nieuwe overtredingen volgden, kwam volgens Ter Beek door een misverstand.

Behalve de wijnverkoop, is nu ook maaltijden-service  van De Peer door de gemeente stilgelegd. “Ik heb er begrip voor dat er gehandhaafd wordt. Maar dat ook het restaurantloket nu dicht is, vind ik buitenproportioneel. Er komen klanten die besteld hebben en die nu niet meer kunnen afhalen,” aldus Ter Beek. 

Lastige periode voor ondernemers 

De gemeente zegt in een reactie: ,,We beseffen dat dit voor veel ondernemers een hele lastige periode is. Daarom blijven ook met elkaar kijken naar de creatieve mogelijkheden, maar wel binnen de regels. Dit is ook herhaaldelijk gecommuniceerd.”

De Peer-eigenaar Ter Beek hoopt dat overleg met de gemeente, waar ook Koninklijke Horeca Nederland bij is betrokken, dit weekend er toe leidt dat in elk geval de maaltijdenverkoop weer hervat mag worden. 

In samenwerking met indebuurt Breda