Van gehaktmolen naar lamp: Rini Janssen geeft producten een tweede leven
GroenbewustBREDA - Rini Janssen uit Breda tovert oude spullen om tot unieke producten. Upcycling heet deze duurzame trend. En nee, dat is niet hetzelfde als recycling.
Delen per e-mail
Een antieke telefoon, oud strijkijzer of gehaktmolen: geef het aan Rini Janssen uit Breda en hij maakt er een heel nieuw product van. ,,Meestal zijn het lampen, maar ik heb ook een oude accordeon omgebouwd naar een muziekbox, zodat je er via bluetooth nummers op af kunt spelen.”
Upcyclen heet het wat Janssen doet. En dat is naast leuk om te doen ook nog eens hartstikke duurzaam. Producten die anders in de afvalbak zouden belanden, krijgen op deze manier een tweede bestaan. Deze spullen krijgen, vaak met een heel andere functie, een toepassing in een nieuw product dat daardoor van hogere (artiestieke of duurzame) kwaliteit wordt. En dit maakt upcycling anders dan recycling, waarbij afval juist wordt verwerkt tot een nieuwe grondstof dat voor een nieuw product kan worden gebruikt.
Materialen om te gebruiken zijn er genoeg. Al jaren werkt Janssen in het Vindingrijk Kringloopwarenhuis in Breda, waar dagelijks ontzettend veel spullen gedoneerd worden. ,,Vindingrijk is gebouwd op het idee van duurzaamheid. Wat andere mensen afdanken, knappen wij weer op om anderen blij mee te maken. Het gaat niet om de verdiensten, maar om het milieu te sparen.”
Wat andere mensen afdanken, knappen wij weer op om anderen blij mee te maken
En het mes snijdt aan twee kanten: Vindingrijk staat namelijk ook voor duurzaam ondernemen, waaronder het geven van kansen aan mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. ,,Het is echt een mooi iets. Voor de spullen die normaal weggegooid worden, maar ook voor de mensen die anders thuis zouden zitten zonder werk.”
Blijven werken
Zelf werkte Janssen jarenlang in de bouw en later bij een bakker, totdat hij door zware rugklachten helemaal afgekeurd werd. ,,Toch wilde ik graag blijven werken. Via een reïntegratiebureau ben ik uiteindelijk bij Vindingrijk terechtgekomen. Heel leuk.”
Inmiddels geeft hij leiding aan de afdeling wit- en bruingoed. Hier worden spullen gerepareerd en schoongemaakt, zodat ze de winkel weer in kunnen. ,,Maar je hebt ook heel wat dingen die worden weggegooid, omdat er iets kapot aan is, of wanneer er heel veel van binnenkomt. Dat soort spullen gebruik ik dan om iets nieuws van te maken.”
Oude telefoon
Ik gebruik niets nieuws, anders zou het wel heel makkelijk worden
Het upcyclen begon drie jaar geleden met een oude telefoon. Samen met de kap van een defecte lamp en bedrading uit een ander apparaat maakte Janssen er sfeerverlichting van, bedoeld als decoratie voor in de winkel. ,,Ik gebruik niets nieuws, anders zou het wel heel makkelijk worden. Zelfs niet voor de bedrading; dat knip ik uit apparatuur die wordt weggegooid. Dat kan nog best een klus zijn, want de verschillende elementen moeten natuurlijk ook bij elkaar passen. Maar dat is tegelijkertijd ook het leuke eraan.”
Inmiddels is het upcyclen een vast onderdeel van zijn werkzaamheden geworden. Hij kan er zijn creativiteit in kwijt en vindt de inspiratie dan ook vooral in zichzelf, met een beetje hulp van het internet. ,,Het is gewoon gigantisch mooi om apparaten op deze manier een tweede leven te kunnen geven. Anders wordt het weggegooid; nu staat het in de winkel.”
Vleugel
In het kringloopcentrum aan de Riethil in Breda zijn ter decoratie verschillende creaties van hem te vinden. Maar de lampen zijn ook te koop in ‘Parels’, de nieuwe circulaire winkel van Vindingrijk in de Houtmarkt. ,,Ik merk dat er veel vraag naar is. Sommigen mensen vinden het gewoon mooi, maar je merkt dat die duurzame gedachte ook leeft. Mensen kiezen ook bewust voor een geupcycled product, júist omdat het gemaakt is van andere producten.”
En zijn toekomstdroom? ,,Gewoon lekker creatief bezig blijven met wat er allemaal binnenkomt. Er staat nog wel een grote vleugel die niet meer werkt; daar wil ik nog wel iets mee gaan doen...”
Wat is upcycling?
De term upcycling werd in 1994 voor het eerst gebruikt door Reinier Pilz, eigenaar van het Duitse industriële automatiseringsbedrijf Pilz GmbH. In een interview met SalvoNEWS zegt hij over recycling: ,,Ik noem het downcycling. Wat we nodig hebben is upcycling, waarbij oude producten meer waarde wordt gegeven, niet minder.”
De laatste jaren wint de term aan populariteit. Niet alleen in creatieve projecten, maar ook bedrijven richten hun productieprocessen steeds duurzamer in. Door te upcyclen worden er minder nieuwe materialen aangeschaft en dus minder grondstoffen verbruikt. Daarnaast wordt de afvalberg verkleind.
Upcycling is een belangrijk onderdeel binnen een circulaire economie: een systeem zonder afval waarbij grondstoffen zoveel mogelijk worden hergebruikt. Doel hiervan is zo min mogelijk impact op het milieu en de hoogste waarde voor de economie te genereren.
Nederland wil in 2050 volledig circulair zijn
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
in liefdevolle herinnering Rob Beelen (1942-2020) was de verbindende factor binnen het gezin
BREDA - Wat z’n ogen zagen, maakten z’n handen. Familie, vrienden en huurders: niemand deed ooit vergeefs een beroep op Rob Beelen. Hij overleed in april 2020 op 77-jarige leeftijd. -
PREMIUM
Depla met avondklok niet meer naar talkshow: ‘Laten we goed voorbeeld geven’
BREDA - Burgemeester Paul Depla van Breda zal zich voorlopig niet meer laten zien in een talkshow op televisie. Dat zei hij woensdagavond tijdens een livesessie op Facebook over de avondklok die waarschijnlijk zaterdag of zondag wordt ingevoerd. Hij wil het goede voorbeeld geven. -
PREMIUM
Avondklok? In West-Brabant klinkt begrip, maar er zijn ook zorgen
BREDA - Het kabinet wil een avondklok instellen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tussen 20.30 en 04.30 uur mag er dan niemand meer naar buiten. Op de maatregel worden wel een paar uitzonderingen gemaakt, onder meer voor mantelzorgers. Mensen mogen ook in het geval van een calamiteit of voor ‘dringende hulp aan mens en die’ nog wel naar buiten, aldus premier Mark Rutte woensdag tijdens een persconferentie. -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
Nieuwe fietspadverlichting tusen Chaam en Ulvenhout
CHAAM - Het fietspad naast de N639 tussen Chaam en Ulvenhout heeft nieuwe verlichting. In totaal zijn over een afstand van 4 kilometer 47 lichtmasten met LED-verlichting geïnstalleerd.
-
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
PREMIUM
Devin (24) stapte halverwege 2020 voor ’t eerst op een racefiets, nu heeft hij duizenden fans
BREDA - ‘Fietser van het Jaar’ Devin van der Wiel uit Breda stapte in juni 2020 voor het eerst op een racefiets. Honderdduizenden kijkers, waaronder profwielrenners, volgden op YouTube zijn fietsavonturen. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan?
In samenwerking met indebuurt Breda