Volledig scherm
Politie, Openbaar Ministerie en de gemeente Breda hopen een halt toe te roepen aan de vele steekincidenten in de stad van de afgelopen maanden. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Vanavond op stap in Breda? Dan kan de politie je zomaar fouilleren

BREDA - Vanavond op stap in de Bredase binnenstad? Dan kan het zijn dat een agent je vraagt de zakken te legen, zonder opgaaf van reden. De politie is deze maand namelijk begonnen met het preventief fouilleren van bezoekers in het uitgaansgebied. De maatregel duurt een half jaar.

Politie, Openbaar Ministerie en de gemeente Breda hopen hiermee een halt toe te roepen aan de vele steekincidenten in de stad van de afgelopen maanden. Directe aanleiding is de dodelijke steekpartij in juli op Bredanaar Berry van Gool aan de Haven.

De maatregel betekent niet dat de complete binnenstad hermetisch wordt afgesloten. De politie en het Openbaar Ministerie gaan gerichte acties voeren, op onaangekondigde momenten. Het zogenoemde ‘veiligheidsrisicogebied’ waarbinnen de politie dat doet strekt zo ongeveer van de hoek Academiesingel/Nieuwe Prinsenkade tot aan de kruising Markendaalseweg/Houtmarkt.

Het is niet voor het eerst dat deze maatregel in Breda wordt ingevoerd. In 2011 heeft de toenmalige burgemeester Peter van der Velden de binnenstad ook al eens aangewezen als ‘veiligheidsrisicogebied’.

Door preventief te fouilleren hoopt Depla ook een beeld te krijgen van het wapentuig waarmee mensen in Breda op stap gaan.

Volledig scherm
Het gebied in Breda waar preventief fouilleren plaatsvindt. © Gemeente Breda

In samenwerking met indebuurt Breda