Volledig scherm
Het Edisonplein in Breda. © Google Maps Streetview

Verdachte ‘voetbalmoord’ Breda na elf jaar opgepakt in Montenegro

De moord in juni 2008 op Ahmet Ceylan (33) in Breda, na afloop van de EK-voetbalwedstrijd Turkije-Kroatië, lijkt opgelost. In Montenegro is in augustus een 37-jarige verdachte van het misdrijf opgepakt. De man is vorige week uitgeleverd aan Nederland.

Hij zou degene zijn die het slachtoffer op vrijdagavond 20 juni heeft neergestoken. De toen 26-jarige verdachte zonder vaste woon-of verblijfplaats kwam snel in beeld bij de recherche maar vluchtte uit Nederland. Hij stond sindsdien internationaal gesignaleerd en werd afgelopen zomer in Montenegro aangehouden.  

Serviër

Op de avond van het misdrijf had het slachtoffer kort na de voetbalwedstrijd op straat ruzie gekregen met een man van vermoedelijk Servische oorsprong, aldus getuigen. Een voorbijganger haalde de mannen uit elkaar, waarna de Serviër in een auto plaatsnam. Even later stapte hij echter uit en volgde de steekpartij, op de stoep voor een bakkerij. Ceylan strompelde nog een paar meter en bezweek hevig bloedend voor een broodjeszaak. De dader zou er in een blauwe VW Golf met Duitse kentekenplaten vandoor zijn gegaan. Hij bleef spoorloos.

Fans

Het slachtoffer had kort voor het drama in café Edison naar de voetbalwedstrijd van Turkije gekeken, samen met zo'n honderd Turkse voetbalfans. In de zaak zagen getuigen die avond ook de Serviër in gezelschap van een andere man en een vrouw. Ze waren volgens de eigenaar niet erg in de wedstrijd geïnteresseerd.

De gasten hadden voor zover bekend verder niks bijzonders gemerkt. Achteraf veronderstelden ze dat de steekpartij wel iets te maken moet hebben gehad met de wedstrijd, die eindigde in een 1-1 gelijkspel. De politie sloot deze aanleiding destijds evenmin uit. ,,Wat kan het anders zijn geweest?”, vroeg de eigenaar zich destijds af in deze krant. ,,Ahmet deed geen vlieg kwaad.” Voetballiefhebber Ceylan was getrouwd en vader van twee kinderen.

  1. Schrijfactie Amnesty International in Breda: ‘Deze verhalen maken echt indruk’
    PREMIUM

    Schrijfac­tie Amnesty Internatio­nal in Breda: ‘Deze verhalen maken echt indruk’

    BREDA - ,,Het zijn jongeren met nog te verwezenlijken dromen.” De Bredase Odile denkt lang na. Kijkt naar de foto’s en de verhalen van de Wit-Rus Emil Ostrovko (17) en de Soedanees Magai Matiop Ngong (15). ,,En wat hebben ze nou gedaan? Je zou zo graag alle onrecht uit de wereld willen helpen. Wat was hun intentie? Mensen mogen fouten maken, ze moeten de kans krijgen om het recht te zetten.”

In samenwerking met indebuurt Breda