Volledig scherm
Het Markdal op grondgebied van Alphen-Chaam. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Vereniging Markdal kan door: Breda en Alphen-Chaam akkoord met herinrichting

BREDA - Felicitaties van de Bredase wethouder Paul de Beer (D66) aan voorzitter Jettie Rattink van de Vereniging Markdal na het raadsdebat donderdagavond over de herinrichting van het beekdal. De gemeenteraad van Breda en ook die van Alphen-Chaam gaan akkoord met het bestemmingsplan Markdal.

Er wordt al zes jaar gewerkt aan het herinrichtingsplan voor het stroomgebied van rivier de Mark, van de Duivelsbruglaan in Breda via grondgebied van Alphen-Chaam tot aan de Belgische grens. De uiteindelijke ambitie is om 220 hectare grond opnieuw in te richten met (natte) natuur en zes kilometer aan meanders erbij te maken. Met enkele tientallen agrariërs en particulieren zijn de afgelopen jaren afspraken gemaakt over grondaankoop en -ruil. De eerste 100 van de 220 hectare is verworven door de vereniging, die werkt met subsidies van de provincie en gemeenten. 

Verder uitwerken

Het bestemmingsplan, nodig om deze eerste 100 hectare landbouwgrond veilig te stellen voor natuurontwikkeling en hermeandering, is nu door de twee gemeenteraden goedgekeurd. De plannen worden nu verder uitgewerkt met een extern bureau. De schop gaat eind 2020 of in ieder geval begin 2021 de grond in, zo verwacht Rattink. 

Wethouder De Beer zei vertrouwen te hebben in het proces en wil graag natuur- en milieuverenigingen meenemen in de herinrichting. Sommige natuurverenigingen vinden dat teveel is gekeken naar de belangen van agrariërs en te weinig naar natuurontwikkeling en de waterkwaliteit. Het merendeel van de bezwaren is echter ongegrond verklaard omdat het nog wachten is op een studie naar hydrologische effecten van ontgraven en het leggen van nieuwe meanders. Dat inrichtingsplan, onder leiding van waterschap Brabantse Delta en waarbij de Waterwet uitgangspunt wordt eind 2020 verwacht.

Volledig scherm
Het Markdal tussen Bieberg en Reeptiend op Bredaas grondgebied. © Pix4Profs/René Schotanus

In samenwerking met indebuurt Breda