Volledig scherm
stockadr justitie rechtszaak rechtbank rechtspraak © Thinkstock

Verkrachting Eritrese vluchteling bewezen, jaar cel voor de dader

BREDA - De rechtbank heeft een man veroordeeld, omdat die in Breda een Eritrese vluchteling heeft verkracht. Waarom zou die vluchteling liegen over een verkrachting uit schaamte, terwijl hij er ook voor had kunnen kiezen om niemand erover te vertellen, is een van de belangrijkste bewijsoverwegingen. De man kreeg 12 maanden cel.

De Turk kwam op 13 januari bij de vluchteling op bezoek, omdat die een computerprobleem had. Toen hij binnenkwam, spoot hij direct een onbekend gebleven bedwelmende stof in het gezicht van de Eritreeër. Toen die weer bijkwam, voelde hij zich misselijk, had hij dorst en voelde hij pijn aan zijn anus. Bij de aangifte werd rondom die plek ook sperma gevonden.

Vrijwillig?

Quote

De rechtbank vond het verhaal van de Turkse man ongeloof­waar­dig

De Turkse man heeft steeds gezegd dat de twee vrijwillig seks hebben gehad. Dat de Eritrese vluchteling aangifte deed, kwam volgens hem, omdat die zich zou schamen, omdat homoseks in zijn cultuur niet gepast was. Bovendien was de vluchteling getrouwd met een vrouw.

De rechtbank vond dat ongeloofwaardig. Als het vrijwillig was geweest, had de man het verborgen kunnen houden.

De straf is lager dan de twee jaar die was geëist, omdat er doorgaans niet zulke hoge straffen worden opgelegd voor seks met iemand die ‘niet in staat in staat is zijn wil te bepalen’ en omdat de Turk een blanco strafblad heeft.

In samenwerking met indebuurt Breda