Volledig scherm
ANP

Verstoorde nachtrust jongeren door intensief gebruik van beeldschermen (vijf vragen)

BREDA - Twee Twentse neurologen luidden onlangs de noodklok: ‘Het gebruik van sociale media vlak voor het slapengaan kan ernstige klachten geven bij jongeren’. Excessief beeldschermgebruik werd eerder dit jaar op het wereldcongres van kinderneurologen zelfs ‘de grootste bedreiging voor de ontwikkeling van kinderen in ontwikkelde landen’ genoemd.

1. Vraag aan kinderneuroloog dr. Irene Kotsopoulos, als (kinder)neuroloog werkzaam in het Amphia Ziekenhuis: herkent u het probleem?
„Internetgebruik onder jongeren en kinderen neemt explosief toe. Uit recent Amerikaanse onderzoek blijkt dat schoolgaande kinderen en volwassenen naar schatting ongeveer zeven uur per dag voor een scherm doorbrengen. Dat heeft positieve kanten. Scholen zetten internet in voor educatieve doelen.

Maar er zijn ook veel negatieve gevolgen, zoals overgewicht, sociale isolatie, een beperkte sociale en verstandelijke ontwikkeling, verslavingsproblemen en een verstoorde nachtrust.”

2. Wat zijn de risico’s voor kinderen die vlak voor het slapengaan nog naar een beeldscherm kijken?
„90 procent van de studies toont aan dat de duur van schermgebruik negatief geassocieerd wordt met de slaapkwaliteit en -duur. De kinderen sliepen later in en minder lang naarmate de duur van schermgebruik toenam. Deze studies bestudeerden allerlei soorten van schermgebruik (tv, internet, videogames, mobieltjes).”

3. Wat zijn de gevolgen van een verstoorde nachtrust?
„Vermoeidheid overdag, prikkelbaar gedrag, hoofdpijnklachten. En leerprestaties gaan achteruit.”

4. Er is al digitaal speelgoed verkrijgbaar voor in de maxi-cosi. Zijn daar risico’s aan verbonden?
„De industrie heeft zelfs al games ontwikkeld voor baby’s die ouders aan hun kinderen kunnen aanbieden op verschillende momenten van de dag (bij het wakker worden, overdag en bij het slapen gaan) en in verschillende situaties (onderweg met de auto in een kinderstoeltje, in een box).

Excessief gebruik van deze games heeft negatieve gevolgen voor de algehele gezondheid van kinderen. Experts adviseren kinderen om niet langer dan twee uur per dag achter een beeldscherm te zitten.

5. Als u deze kinderen op uw spreekuur ziet, wat adviseert u dan de ouders?
​„Over het algemeen is onze ervaring dat wij slechts een klein deel zien van kinderen en jongeren met slaapproblemen door internetgebruik. Ik denk dat de meeste huisartsen adviseren om duidelijke afspraken met kinderen te maken over schermgebruik. Andere adviezen zijn op regelmatige tijden naar bed te gaan en cafeïne te vermijden.

De kinderen die wij in dit verband in het ziekenhuis zien, hebben meestal meerdere problemen tegelijk. Vaak hebben ze ook gedragsproblemen, al dan niet in combinatie met psychosociale problemen. Hun verwijzen wij in de regel door naar de GGZ.”

In samenwerking met indebuurt Breda