Volledig scherm
Joyce Vermue toen ze kamerlid voor de PvdA werd (2015) © Camile Schelstraete

Vertrouwenscommissie Zundert: ‘Vermue gedreven en betrokken burgemeester’

ZUNDERT - Joyce Vermue, heet ze. Ze is 33 jaar, woont in IJzendijke (gemeente Sluis) , is lid van de PvdA en wordt, als het aan de gemeenteraad van Zundert ligt, de jongste burgemeester van Nederland.

Een verrassende keuze was het, die donderdagavond tijdens een speciale raadsvergadering bekend werd gemaakt. Een jonge vrouw, lid van een partij die niet voorkomt in de Zundertse raad. Die bovendien nauwelijks ervaring heeft met gemeentepolitiek. ,,Maar wel anderhalf jaar in de Tweede Kamer zat”, zegt Louis van den Broek.

Vertrouwenscommissie

Van den Broek (CDA) was voorzitter van de vertrouwenscommissie die zich de laatste maanden boog over de keuze van een nieuwe burgemeester. En, zegt hij: ,,Ik ben ervan overtuigd dat we een goede kandidaat hebben gekozen.”

Vermue studeerde sociaal werk aan de Avans Hogeschool in Breda. Sinds juli 2017 is ze strategisch adviseur en teamleider Beleid & Kwaliteit bij de ZorgSaam Zorggroep Zeeuws-Vlaanderen. Meeste werkervaring deed ze op als manager Beleids- en Bedrijfsvoering en directielid bij de stichting Maatschappelijk Werk Zeeuws-Vlaanderen.

Gedreven

Van den Broek: ,,Ze kwam op ons over als een gedreven, enthousiast, talentvol en energiek persoon. Iemand die de verbinding zoekt en goed kan luisteren. Ze weet wat er speelt in Zundert, verdiepte zich in onze gemeente en bezocht alle kernen om zich een goed beeld te kunnen vormen.”

Ze is iemand: ,,Die het gesprek aangaat, betrokken is, maar in onze ogen zeker in staat is om in geval van moeilijke dossiers als Fort Oranje stevige beslissingen te nemen. Daar ben ik 200 procent van overtuigd.” 

Visionair

Haar politieke achtergrond speelde bij de keuze van de vertrouwenscommissie geen rol, aldus Van den Broek. ,,We denken dat ze goed boven de partijen kan staan. Maar belangrijke: wij hebben het idee dat meer dan gemiddeld bestuurlijk sensitief is.”

Ze kwam over als een integere, analytisch sterke visionair met een goed ontwikkelde organisatiegevoeligheid, meldt de vertrouwenscommissie. En past daarmee goed in de profielschets die de gemeenteraad enige tijd geleden vaststelde.  

Bovendien, zegt Van den Broek: ,,Komt ze zelf van het platteland. Dat past bij onze gemeente.”

In samenwerking met indebuurt Breda