Volledig scherm
Gaffelstraat te Breda. Streetview, Google Maps © Google Maps

Vragen over longstayhotel Gaffelstraat

BREDA - Omwonenden van de Gaffelstraat zien de komst van een longstayhotel, waar mensen tijdelijk kunnen wonen, met lede ogen aan. Want: wie nemen hier straks hun intrek? Ze maakten deze week hun bezwaren kenbaar bij de Adviescommissie Bezwaarschriften.

Het hotel is voornamelijk bedoeld voor zakelijke gasten en expats. Zij kunnen straks maximaal een jaar verblijven in een van de negen hotelappartementen in de Gaffelstraat. Een loods in de straat wordt daarvoor omgetoverd in een hotel. 

Initiatiefnemer is Jan van Steen. Geheel nieuw zijn zijn plannen niet: al in 2011 opperde hij het idee om de loods om te toveren tot hotel. Maar destijds gingen de plannen niet door, omdat er teveel bezwaren onder omwonenden leefden.

Doelgroep

Quote

Ik hoor veel angst en vrees, maar het is niet mogelijk om in de vergunning te regelen dat daar alleen lieve mensen komen wonen met een bepaalde achter­grond.

Vertegenwoordiger College B en W

En ook deze keer zijn er zorgen. ,,Ik vind het hartstikke leuk dat er iets komt in de straat. Maar ik maak me echt zorgen over de doelgroep die er komt te zitten”, geeft een omwonende aan. Expats of buitenlandse werknemers? Straks zijn het ‘minderbedeelden’, of ‘seizoenswerkers’. Een andere buurtbewoner: ,,Negen kamers, maar hoeveel mensen komen er te zitten? Negen, achttien of 27?”

De gemeente kan met de omgevingsvergunning niet vastleggen welke bewoners zijn toegestaan. Een vertegenwoordiger van het college van B en W legt uit dat de gemeente elke bouwaanvraag die binnenkomt beoordeelt en toetst. Als de ondernemer aan de geldende regels voldoet, geeft de gemeente groen licht. ,,Ik hoor veel angst en vrees, maar het is niet mogelijk om in de vergunning te regelen dat daar alleen lieve mensen komen wonen met een bepaalde achtergrond."

Hoge prijzen

Initiatiefnemer Van Steen probeerde tijdens de zitting zorgen weg te nemen: ,,Het is ook niet bedoeld als ‘Polenhotel’”, vertelt hij. ,,De kamerprijs wordt daar gewoon te hoog voor, met vijf of zes tientjes per nacht. Dat is voor een weekendje weg niet zo duur, maar voor een maand wel.” 

Volledig scherm
De loods op het terrein aan de Gaffelstraat die verbouwd wordt tot longstay-hotel. © Gerlach Hochstenbach

Permanente bewoning behoort niet tot de opties. Van Steen wil er alles aan doen overlast tegen te gaan: ,,Wij zijn de grootste belanghebbenden, we wonen onder hetzelfde dak. Een gast kan ik wegsturen als die vervelend is.”

Quote

Wij zijn de grootste belangheb­ben­den, we wonen onder hetzelfde dak. Een gast kan ik wegsturen als die vervelend is.

Jan van Steen

Parkeerdruk

Naast zorgen om de bewoning zijn er vanuit de wijk zorgen om de parkeerdruk. ,,Hier is onze straat niet op berekend”, aldus omwonenden. Aan de parkeernormen is voldaan, geven de gemeente en Van Steen aan, op het terrein zelf. 

Uitspraak van de Adviescommissie volgt over enkele weken. 

In samenwerking met indebuurt Breda