Vrede Fontein is na 350 jaar terug in de stad

video en foto'sBREDA - Het Kasteelplein is sinds gisteren een waterattractie rijker: de Vrede Fontein.

Een ijzeren raster op een verhoogd platform van tien bij tien meter. Alleen het klotsende water eronder verraadt dat er iets komen gaat. Wanneer danseres Celine Werkhoven vrijdagochtend over het podium beweegt, breekt het spektakel los: een fontein met stralen van drie meter hoog, die op onvoorspelbare wijze uit het raster naar boven schieten.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Opening Vredesfontein Breda - kinderen spelen in de zojuist geopende fontein

De presentatie van de Vrede Fontein is het startschot voor de viering en herdenking van de Vrede van Breda. 350 jaar geleden tekenden de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, Engeland, Frankrijk en Denemarken het vredesverdrag, dat een eind maakte aan de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog. Ook toen werden er tijdelijke fonteinen in de stad neergezet om het feest te vieren. Maar daar kwam, in tegenstelling tot de fontein van nu, wijn uit.

Vrede en conflict

Het idee voor de fontein kwam van Lidwien Hupkens (Bureau STROOM), René Pijnenburg en Ernst Dullemond (beide ruimtelijk ontwerper en docent aan AKV St. Joost). Wethouder Marianne de Bie (Cultuur) opende het spektakel.

Volledig scherm
Opening Vredesfontein Breda - aftrap Vrede van Breda

Lees verder onder de foto.

Ilja Kramer (24) en Francien van Cappelle (24), vorig jaar afgestudeerd op het St. Joost op het gebied van Ruimtelijk Ontwerp, ontwierpen het spetterende werk. Waarom een fontein voor de vrede? ,,Het water vertelt een verhaal”, zegt Van Cappelle. ,,Door het spel wordt de bezoeker gevangen in een ervaring van conflict en vrede. Soms gooit het water een grens op, soms jaagt het de bezoeker over het platform en op een ander moment lijkt er chaos. Aan het einde verenigt het water de mensen juist.” 

 Een actueel thema, stelt Kramer: ,,We vieren nu de vrede van 350 jaar geleden, maar vrede is niet vanzelfsprekend, ook niet in 2017. We willen dat gesprek met deze fontein en ervaring op gang brengen.”

96 vredesvlaggen

Niet alleen het Kasteelplein vormde het decor voor de start van de viering van de Vrede van Breda. Op de Promenade achter het Chassé Theater zijn sinds vrijdag 96 internationale vredesvlaggen te zien van het project ‘Flags of Peace’. Een doorlopend project van het Haagse ontwerpbureau Trapped in Suburbia, in samenwerking met Graphic Design Festival. De vlaggen wapperen er tot en met 22 oktober.

De vredesfontein is de komende maand elke dag tussen 11:00 en 21:00 uit te proberen. De hele belevenis duurt een kwartier. Waarschuwing: deelnemers houden het hoogstwaarschijnlijk niet droog. 

Volledig scherm
Honderd vredesvlaggen op het Chasséveld in Breda, met op de achtergrond de grote kerk en de toren van de Sint Anthoniuskathedraal (links). © Johan Wouters

In samenwerking met indebuurt Breda