Volledig scherm
Wensballonnen zijn brandgevaarlijk door het vuur eronder. © Pixabay

Vuurwerkvrije zones en een verbod op ballonnen in Zundertse politiek

ZUNDERT- Moet Zundert vuurwerkvrije zones krijgen? En een verbod op ballonnen? En hoe zit het met de geluidsoverlast? Zijn daar extra regels voor nodig?

Het is maar een greep uit zaken die de Zundertse politieke partijen gisteravond tijdens de Rondevergadering aandroegen bij de behandeling van een vernieuwde Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

In een APV staan regels die de fysieke, mentale en sociale veiligheid in een gemeente moeten waarborgen (zoals het CDA het verwoordde). En, al waren de politieke partijen voor het grootste deel te spreken over de regelgeving zoals voorgesteld in de nieuwe APV voor Zundert, er werden wel een paar concrete suggesties voor eventuele aanvullingen gedaan.

Ballonnenverbod

Zo hamerde Dorpsbelangen op een verbod op het oplaten van wens- en feestballonnen. Die zorgen niet alleen voor zwerfvuil en zijn schadelijk voor het milieu, ook leveren ze een gevaar op voor dieren. Dat is in Zundert goed vast te stellen bij het Vogelrevalidatiecentrum, zei Ine Timmers van Dorpsbelangen. Bovendien zijn wensballonnen, waar een soort open vlam onder hangt, brandgevaarlijk.

Haar pleidooi voor een verbod kreeg bijval, al vonden enkele partijen het te ver gaan. Tijdens de raadsvergadering 11 februari wordt er opnieuw over gepraat.

Vuurwerkvrije zones

D66 vroeg zich af hoe Zundert denkt over het instellen van vuurwerkvrije zones tijdens oud-en-nieuw. En waar die dan precies zouden moeten komen. Ook dit was een onderwerp dat op bijval kon rekenen. Er werd vastgesteld dat het nog nadere discussie behoeft.

Dan werd er ook nog stevig gepraat over geluidsoverlast bij evenementen. Bij aanvang van de Rondevergadering had milieu-organisatie De Groene Koepel ingesproken en er op gewezen dat er veel klachten zijn over geluid.Mensen kunnen er niet van slapen, dieren kunnen er niet tegen en te zware bassen leiden tot gezondheidsproblemen als onherstelbare gehoorschade.

Poepprullenbakken

Die discussie over geluid, zo beloofde burgemeester Joyce Vermue, komt later dit jaar uitgebreid ter sprake, wanneer de raad een nieuwe evenementenbeleid krijgt gepresenteerd.

Prullenbakken voor hondenpoepzakjes (ONPL), de overlast van kraaiende hanen en blaffende honden (OPZ), duidelijke regelgeving voor op straat geparkeerde bedrijfsauto's (VVD). Deze en andere onderwerpen kwamen dinsdagavond allemaal langs bij de bespreking van de APV. 

In februari spreekt de politiek tijdens de raadsvergadering opnieuw over de APV. 

In samenwerking met indebuurt Breda