Volledig scherm
Je zou het niet zeggen, maar Tim Saman (links) en Christophe Claessens van café Benelux gaan Oranje missen. © Camile Schelstraete

Weer een spandoek boven A16, welke spandoeken hingen de Nederlanders op?

BREDA - Opnieuw hangt er een spandoek boven de A16 richting België. 'Welkom in EK-land', luidt de tekst. Eerder deze week hing er een soortgelijk spandoek. Toen luidde de tekst 'Hier begint het EK'. Dat spandoek was geen lang leven beschoren. De leus was binnen afzienbare tijd door onbekenden weggehaald.

In het Zeeuws-Vlaamse grensdorp Koewacht hangt een spandoek boven de weg. Hier start het EK. Aan de achterkant: Hier eindigt het EK. Normaal is het plaatselijke café voor de helft in de Belgische kleuren versierd en de andere helft in het oranje. Nu ademt de kroeg enkel de sfeer van de Rode Duivels.

Ook Nederlandse fans waren in het verleden niet vies om de Belgen te jennen. In 2014 was de tekst 'Welkom in het land van de halve finalist' te bewonderen boven het wegdek. In 1988 hing een dergelijk spandoek bij de Duitse grens. Toen had Nederland het EK gewonnen en hingen bij de Duitse grens spandoeken met de tekst 'Jetzt fahren Sie in das Land des Europameisters'.

Tilburgse grappenmakers deden onlangs hetzelfde.In het park Valkenberg was een spandoek opgehangen met daarop de - overigens incorrecte - afstanden naar diverse weinig aansprekende speelsteden van teams in de Jupiler League. Op internet deden eveneens (gephotoshopte) foto's de ronde van een parodie op de bekende leus Parel van het Zuiden. Deze werd getransformeerd tot Fabel van het Zuiden.

Volledig scherm
Het spandoek bij Hazeldonk. © Harrie Staps

In samenwerking met indebuurt Breda