Volledig scherm
De wensboom voor bewoners van de Blauwe Kamer in de lobby van Hotel Nassau Breda. Ronald Krijnen van de Blauwe Kamer proost met Yolanda Bianca van het hotel op de boom. © Pix4Profs-Ron Magielse

Wensboom voor bewoners van de Blauwe Kamer in lobby Hotel Nassau

BREDA - ,,Dit is hartstikke mooi. Onze bewoners zijn hier heel blij mee, dat ze een extraatje krijgen”, zegt een enthousiaste Ronald Krijnen, coördinator van de vrijwilligers van de Blauwe Kamer, onderdeel van Koninklijke Visio, over de wensboom in de chique lobby van Hotel Nassau Breda. De vrijdagmiddag onthulde en fraai versierde boom is volgehangen met welgeteld 112 wenskaartjes. 

De Blauwe Kamer is een woonvoorziening met dagbesteding voor mensen met een visuele en meervoudige beperking, variërend in leeftijd van 14 tot 80 jaar. ,,Ze hebben allemaal een cadeauwens mogen invullen. Heel uiteenlopende wensen, die vaak met muziek te maken hebben.” Een greep uit de kaartjes: een luisterboek van Pluk van de Petteflet, cd met Spaanse kinderliedjes, knetterschuim voor in de douche, geurtjes en oorbellen. 

Betrokken Ondernemers

 ,,Iedereen kan een kaartje uit de boom pakken om een passend cadeautje te kopen”, zegt manager Yolanda Bianca van het hotel dat de wensboom samen met Betrokken Ondernemers Breda heeft opgetuigd. ,,Als richtlijn geldt een bedrag van tien tot vijftien euro per kaartje, zodat iedereen een cadeautje van ongeveer dezelfde waarde krijgt. Natuurlijk kan iemand er voor kiezen meerdere cliënten blij te maken.” 

Hotelgasten kunnen meedoen, maar ook mensen van buitenaf, zegt ze. ,,We doen zelf ook mee met ons team. Mocht er geen tijd zijn een cadeau te kopen, is een donatie mogelijk. Dan zorgen wij voor een verrassend kerstgeschenk.”

Modern complex

De Blauwe Kamer, gelegen aan de Galderseweg, vierde eerder dit jaar het 55-jarige bestaan. De instelling bestaat uit vijftien woongroepen, in vier hofjes. Een modern en fraai complex; iedere bewoner beschikt over een eigen kamer. 

Het terrein is voorzien van een kleine kinderboerderij, sportplein en een zwembad dat gedeeld wordt met Optisport voor zwemles. ‘Beroemd’ is het huifbedrijden voor bewoners met een ernstige verstandelijke en/of lichamelijke beperking, voor wie gewoon op het paard zitten niet mogelijk is. 

Het huifbed wordt voortgetrokken door twee Shetland-pony’s. Op 23 december haalt de Blauwe Kamer met een groepje bewoners de cadeautjes op, om een dag later in het eigen ontmoetingscentrum de verrassingen in kerstsfeer uit te pakken. Krijnen: ,,We kijken allemaal uit naar dat moment, dat wordt heel bijzonder.” 

In samenwerking met indebuurt Breda