'Wij gaan de singel in': een typisch NAC-feestje

videoBREDA - Bij NAC is de scheidsrechter geen 'hondenlul' als hij in ogen van het publiek een fout maakt. Hij lijdt evenmin aan een terminale ziekte als hij in het nadeel van NAC fluit. Nee, een arbiter die het NAC-publiek niet gunstig gezind is, gaat al decennialang spreekwoordelijk de singel in.

Zie daar de herkomst van 'Wij gaan de singel in', een boottocht over de Bredase Singels als opmaat naar de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard. De tweehonderd tickets verkochten in een dag uit: voor het symbolische bedrag van €19,12 - het oprichtingsjaar van NAC - werd dan ook al op voorhand een memorabel ochtendje beloofd.

Het evenement was een samenwerking tussen de Breda Loco's en de B-Side Rats, met medewerking van Bootje Varen Breda. Gekozen werd voor een zondagochtend, want zeven bootjes vol NAC-supporters op een zaterdagnamiddag is een lastige klus.

NAC-historie

Volledig scherm
NAC-supporters varen door de singel in Breda. © Steven van Beek

Beladen met in totaal 1.400 flesjes bier ving de trip door de historie van NAC rond half 10 aan. Iedere boot kreeg een groepsopdracht mee. Tijdens de route zouden er negen oud-spelers van de club 'iets' doen op vele bruggen. De boten die de opdracht juist vervulden, kregen een aandenken en één consumptiebon in café Dok 19.

Allereerst werd de naam van het evenement weinig subtiel uitgebeeld. Op het grasveldje bij de  Academiesingel en de Nieuwe Prinsenkade werd de wedstrijd NAC - Willem II gespeeld. Een tegen een, met een scheidsrechter die, na een rode kaart voor de speler van NAC, de Singel in werd gebonjourd. Het spreekt voor zich dat de Willem II-speler volgde.

Pannenkoeken

In ruim twee uur passeerde de vloot een veertiental bruggen. Spelers als Ati Grauwmans en Addy Brouwers zongen vanaf de Nieuwe Boschstraat de supporters toe met de klassieker 'Overal waar we komen'. Voor café Markhoek was Siep opgetrommeld. De publieksmenner van de B-Side uit de vroege jaren '90 belandde pardoes in de Singel en kwam er met moeite uit. Wilco de Vogt, Brian Piris, Peter Remie, Ton van Eenennaam, Koos Waslander, Hans van den Dungen en Marcel van Helmond stonden eveneens op de bruggen. Big Brother-deelnemer Ruud Benard gooide vanaf de Prinsenkade pannenkoeken de boten op.

Zo werd het een tocht met het zwaartepunt vlakbij de Beatrixstraat lag. Met vuurwerk, een enorm spandoek van het oude stadion en flink wat volk werden de boten toegezongen en bejubeld. Dat de Bredase club die middag nog tegen Fortuna Sittard moest aantreden was op geen enkel moment voelbaar. Dat is NAC: zoiets staat totaal los van elkaar.

Al vrij snel na aanvang van de tocht werd een scheidsrechter de singel ingegooid. Een speler van Willem II volgde snel. 

Beatrixstraat

De tocht duurt tot ongeveer 12.00 en voert onder andere langs de Beatrixstraat, waar van 1940 tot 1996 het NAC-stadion stond.

Bekijk de tocht op de Facebookpagina van BN DeStem Breda.

  1. Kerk afgeladen vol leutvierders tijdens Oeledienst in Breda: ‘Mag er over (broeks)pijpen gezongen worden?’

    Kerk afgeladen vol leutvier­ders tijdens Oeledienst in Breda: ‘Mag er over (broeks)pijpen gezongen worden?’

    BREDA - Dagjesmensen die - al dan niet geïnspireerd door het tv-programma 'Hier zijn de Van Rossems - die afgelopen zondag een bezoekje aan de Grote Kerk planden, staat bij binnenkomst een bijzondere verrassing te wachten. Vol ongeloof zien ze de kerk afgeladen vol zitten met leutvierders. Sommige bezoekers draaien meteen weer om, anderen blijven staan kijken en maken met hun telefoon foto's en filmpjes voor het thuisfront. De Oeledienst, de jaarlijkse carnavaleske kerkdienst in het Kielegat blijft een bijzonder fenomeen.

In samenwerking met indebuurt Breda