Volledig scherm
© Thinkstock

Winkeliers worstelen met aanpak agressieve klanten

BREDA - Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CVV) is agressie op de winkelvloer een onderschat probleem. Personeel dat wordt uitgescholden, bedreigd, bespuugd of mishandeld, is aan de orde van de dag. 

Uit onderzoek van het CVV onder 8.500 winkeliers bleek twee jaar geleden al dat een kwart te maken heeft met verbaal en fysiek geweld. Elke dag zijn er zeshonderd incidenten.

Bezuinigingen

,,Dat is natuurlijk veel te veel en wij hebben niet de indruk dat het aantal afneemt’’, zegt Miriam van Etten van het CVV. ,,Sterker nog: als gevolg van de bezuinigingen in de zorg krijgen winkeliers vaker te maken met verwarde, soms agressieve mensen. Bovendien treffen we vaker dan in het verleden klanten met een kort lontje.’’

Detaillisten leggen dan ook steeds vaker een winkelverbod op aan notoire winkeldieven en agressieve klanten. Wie meerdere malen de fout ingaat, mag zich een jaar lang niet laten zien. 

'Verbanning'

De wetgever laat zo’n ‘verbanning’ toe. Hoewel landelijk niet wordt bijgehouden hoeveel verboden er inmiddels zijn opgelegd, gaan schattingen uit van ten minste enkele duizenden.

Ook de Jumbo-vestiging in het Bredase winkelcentrum De Burcht vaardigt soms verboden uit. En eigenaar Rolf Hoogkamer laat zijn personeel trainen om beter met agressie om te kunnen gaan. ,,Het is hard nodig. Zelf ben ik niet zo bang aangelegd. Maar als een kassière bij ons te maken krijgt met een boze klant en die haar bespuugt of toesist ‘ik wacht je wel op’, dan heeft dat een enorme impact op zo’n meisje. Die moet ’s avonds wel in het donker op de fiets naar huis.’

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda