Volledig scherm

Zelfrijdend busje is zich per definitie van geen kwaad bewust

columnAls het aan de VVD ligt krijgt Breda net zo’n kek zelfrijdend busje als Drimmelen. Hoewel. Misschien denkt de VVD er inmiddels anders over. Want het zelfrijdend busje rijdt niet meer. Hij is stuk.

Begin deze week botste er namelijk een auto tegenaan. Die was voortvarend achteruit een parkeerhaven uitgedraaid en stuitte pardoes op het busje dat net met een slakkengangetje op een paar centimeter afstand langs tufte.

Dat leverde een knal, een heel duur kapot busje en een paar sippe gezichten van provincieambtenaren op. Die waren even daarvoor handenwrijvend ingestapt om nou eens zelf te ervaren hoe het is, zo’n busje zonder bestuurder.

Sensoren

Het busje is volgehangen met sensoren om te kunnen reageren op omliggend verkeer. Toch stopte hij niet toen de auto achteruit reed. ,,Kon ook niet”, reageerde Drimmelen. ,,Het busje reed te dichtbij. Het ging snel. Het was een menselijke fout van de auto-bestuurder.”

En zo’n voertuig moet dus gaan pendelen tussen station en centrum Breda. Bij uitstek een route waar het wemelt van fietsers en voetgangers. Mensen die allemaal, daar zijn ze mens voor, per ongeluk een stapje opzij kunnen zetten en tegen, of erger, onder het busje terecht kunnen komen.

Menselijke fouten? Ja, natuurlijk, ze hadden beter op moeten letten. Maar kun je dat verwachten van bijvoorbeeld peuters, ouderen of van mensen die door een visuele beperking domweg het stille voertuig niet zagen?

Verantwoordelijk

Bij zulke ongelukken is het busje per definitie niet verantwoordelijk. Maar erger: het voelt zich ook niet verantwoordelijk. Het rijdt stoïcijns door. Laat, ook als het eventueel wel stopt, de slachtoffers aan hun lot over. Er is geen chauffeur die uitstapt, zich bekommert om de ander. Het interesseert het busje allemaal geen fluit. Kan ook niet: het is een machine.

Geef mij maar een busje met een chauffeur. Gewoon een mens die menselijk reageert op menselijke fouten. Dat kan vol zorg zijn, maar ook boos of geïrriteerd. Maakt niet uit. Een beetje menselijkheid maakt dat je, ook als je een fout begaat, tenminste het gevoel hebt dat iemand het zich aantrekt dat jij zojuist een ongeluk had. Dat voelt wel zo prettig.

In samenwerking met indebuurt Breda