Zesduizend ton zand voor ‘t Zoet in Breda: ‘Daar gaan we wel een jaar of vijf lol aan beleven’
BREDA - Zand voor ‘t Zoet. Zes schepen, ieder beladen met duizend ton zand uit een winput bij Empel, hebben hun lading gestort in de ‘bietenbak’ van de voormalige CSM-suikerfabriek in Breda. Daar wordt het zand gebruikt voor de aanleg van een weliswaar tijdelijk, maar wel compleet nieuw stadspark: ‘t Zoet.
Nico SchapendonkLaatste update:01-09-21, 11:41
Dinsdagochtend kwamen de eerste schepen aan bij de Markkade. Voor wie gevoel heeft voor nostalgie was het een bijzonder gezicht: waar ooit de bieten uit de rijnaken werden getild, werd nu het parkzand op een lopende band gestort om in de ‘bietenbak’ te verdwijnen.
Haast
Wethouder Paul de Beer (Stedelijke Ontwikkeling, D66) heeft haast om het voormalige fabrieksterrein in gebruik te nemen. Hij staat er zelf een beetje van versteld hoe snel het eigenlijk gaat. Begin dit jaar zette hij zijn handtekening onder de koopovereenkomst met Corbion, zodat de gemeente Breda en de provincie Brabant eigenaar zouden worden van de ongeveer 26,5 hectare grond van de voormalige suikerfabriek.
Van de gemeenteraad kreeg de wethouder de opdracht om zo snel mogelijk werk te maken van de inrichting van het gebied. De Beer gaf in eerste instantie een ‘winstwaarschuwing’ af. Hij vond het gebied veel te gevaarlijk, met al zijn kelders, rondslingerend betonijzer en ander ongerief. Maar al snel bleek er wel degelijk ruimte te zijn voor meer dan een excursie onder strikte begeleiding. Zolang een deel van het gebied wordt afgezet, blijft er genoeg plek over voor evenementen en een nieuw stadspark.
Stedelijk weefsel
Als een brug niet lukt of te duur is, dan doen we een pontje.
Paul de Beer, wethouder Stedelijke Ontwikkeling Breda
De Beer is blij dat het opeens snel gaat. Dit deel van de stad kan wat hem betreft niet snel genoeg bij het ‘stedelijk weefsel’ van Breda worden betrokken. Hij wijst op de ontwikkelingen in de omgeving: een vervoers-hub (een soort transferium -ns) die verrijst tussen de Hornbach en de Mark, de woningbouw die op korte termijn wordt gebouwd op het terrein van Backer & Rueb, de brug over de Belcrumhaven.
,,Nu moet er ook een verbinding komen met ‘t Zoet’’, zegt De Beer. Hij loopt al rond met het idee voor een ‘gave brug’ die Belcrum Beach met de Markkade verbindt: ,,En als dat niet lukt of te duur is, dan doen we een pontje. Een voetveer.’’
Het tijdelijk toegankelijke deel van ‘t Zoet heeft een omvang van om en nabij de 2,5 hectare en gaat ruimte bieden aan ‘intensieve reuring’, voorspelt De Beer. Wat hem betreft kan het zonder problemen worden vergeleken met een drukke zomerse dag in het Valkenberg. ,,Dat moet ook wel, want Breda groeit. We moeten meer toffe plekken hebben’’, zegt de wethouder.
Lol beleven
De investering in het project is te overzien: ,,Een paar ton, die we uit allerlei potjes hebben gepeurd.’’ En wat het tijdelijke aspect van het project betreft. ,,Ik hou er rekening mee dat we hier zeker een jaar of vijf lol aan gaan beleven’’, verwacht de wethouder. ,,En het zou ook best nog wel eens langer kunnen zijn.’’
De verwachting is dat het nieuwe stadspark eind september in gebruik kan worden genomen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.