Volledig scherm
Bomen langs de N638 in Zundert moeten sneuvelen om de weg breder en veiliger te maken © peter van trijen/pix4profs

Zo'n 400 bomen in Zundert sneuvelen vanwege werk aan N638

ZUNDERT - De provincie wil zo’n vierhonderd bomen kappen langs de Rucphenseweg. Daarvoor is een kapvergunning aangevraagd bij de gemeente Zundert. Die heeft het verzoek in behandeling genomen.

De voorgenomen kap is geen verrassing. Al heel lang is de provincie van plan om de Rucphenseweg (de N638) tussen de rotonde in Zundert en het (nog aan te leggen) verkeersplein in Rucphen aan te pakken. Dit onder meer, omdat de N638 al jaren hoog prijkt in lijstjes van meest verkeersonveilige wegen.

Nu de route toe is aan groot onderhoud, wil de provincie dat werk onmiddellijk aangrijpen om de weg veiliger te maken. Daarover zijn de afgelopen jaren meerdere informatie- en inspraakbijeenkomsten geweest.

Verbreden weg 

Tijdens één zo’n bijeenkomst, deze maand een jaar geleden, werd al aangekondigd dat bij de aanpak van de Rucphenseweg flink wat bomen gaan sneuvelen. Dat kan niet anders. De bomen staan nu dicht langs de N638. Die weg is op dit moment 5,50 meter breed. De provincie wil op delen waar straks 80 kilometer per uur mag worden gereden, de weg verbreden tot 6,85 meter. Daar waar een maximum snelheid gaat gelden van 60 kilometer per uur, wordt de N638 6,00 meter breed.

Er komen een paar geleidingsrails. ,,Op die plaatsen hebben we in totaal honderden bomen kunnen sparen”, aldus een woordvoerder van de provincie. Maar verder: ,,Is het toch noodzakelijk om vierhonderd bomen te kappen.” Ter compensatie worden, conform de eis van de gemeente Zundert, elders in het Zundertse buitengebied nieuwe bomen geplant.

Hoewel tegen de aanvraag nog bezwaren kunnen worden gemaakt, gaat de provincie ervan uit dat de kap aan het einde van de winter kan beginnen. Voor het broedseizoen van vogels. Over het groot onderhoud en over de bomenkap, is begin 2020 nog een bewonersbijeenkomst, meldt de provincie. 

In samenwerking met indebuurt Breda