Zoë Damen (18) mag voor het eerst stemmen: "Ik heb de partijen opgezocht op Youtube"

BREDA - Zoë Damen zit op het Onze Lieve Vrouwe Lyceum in Breda en mag voor het eerst stemmen. 

Volledig scherm
De 18-jarige Zoë Damen op het Onze Lieve Vrouwelyceum © EDWIN WIEKEKENS

"Eerst ga ik naar school, daarna moet ik door naar mijn werk en in de avond komt mijn vriend mij daar ophalen om te gaan stemmen. Het zou wel fijn zijn als je een uurtje vrij zou krijgen van school om te gaan stemmen, maar ik denk dat iedereen wel een moment op de dag tijd kan maken om naar de stembus te gaan."

"Ik ga stemmen omdat ik het belangrijk vind dat iedereen dit doet. Anders krijg je straks hetzelfde als in Engeland, met de Brexit. Als de jongeren denken: ik heb geen zin om te stemmen, dan hebben de ouderen het straks voor het zeggen."

"Zelf ga ik op de Partij voor de Dieren stemmen. Deze partij staat voor veel meer dan alleen dierenrechten. De kortere werkweken, het vaderschapsverlof en duurzamer voedsel zijn naar mijn mening allemaal erg goede ideeën. Ook stem ik graag op een partij die aandacht besteedt aan de planeet en de leefbaarheid daarvan."

"Jongeren zijn niet perse links of rechts. Tijdens het vak maatschappijwetenschappen praten wij veel over de verkiezingen. Hier hoor je dat klasgenoten achter zowel linkse als rechtse standpunten staan. Er wordt voor een middenweg gekozen. Neem bijvoorbeeld de economie. Niemand wilt helemaal geen overheidsbemoeienis, maar heel veel bemoeienis is ook niet gewenst."

"Ik denk dat veel jongeren het lastig vinden om zich in de verkiezingen te verdiepen en dat ze niet weten waar alle informatie te vinden is. Vrijwel niemand gaat de websites van elke politieke partij af om alle standpunten te bekijken. Het is wel goed dat sommige partijen een samenvatting van hun partijprogramma hebben gemaakt. Zo haal je snel de belangrijke punten eruit."

"Mijn informatie over de verschillende partijen heb ik gevonden door de stemwijzer in te vullen. Daar kwam GroenLinks en de Partij voor de Dieren uit. Daarna ben ik naar de website van deze twee partijen gegaan en filmpjes opgezocht op YouTube: dan kom je al een heel eind. De televisiedebatten heb ik niet zo heel erg gevolgd. Wel heb ik een stukje van het Rutte tegen Wilders debat gezien. Ik had echt medelijden met beide mannen, omdat ze allebei zo aangevallen werden: echt zielig. Ik snap ook wel dat je niet kan zeggen: ik ben het met je eens. Maar dit was wel heel fel."

"Ik denk dat jongeren nog meer aangesproken kunnen worden om te gaan stemmen. Wel zie ik deze verkiezingen oproepen voorbij komen op bijvoorbeeld Instagram. Ik heb foto's van Geraldine Kemper en Gwen van Poorten van BNN gezien, waarin ze jongeren direct aansporen om te gaan stemmen. Deze personen hebben veel volgers die deze verkiezing voor het eerst mogen stemmen, dus dit helpt natuurlijk wel."

"In mijn vriendenkring gaat het regelmatig over de verkiezingen. Je bent nieuwsgierig naar wat iedereen gaat stemmen en door er samen over te praten maak je zelf ook een betere keuze. De basisbeurs raakt ons allemaal en daarom is dat een onderwerp waar we het regelmatig over hebben. Veel vrienden van mij vinden dat deze terug moet komen. Het is echt niet chil om je carrière straks met een schuld te beginnen."

"De PVV is volgens mij niet erg populair bij mijn leeftijdsgenoten, maar misschien durven sommige jongeren hier ook niet voor uit te komen. Zelf hoop ik toch een beetje dat de PVV niet te groot word. Ik zie een man als Wilders niet voor me als premier van Nederland."

  1. 'Breda Overstroomt' grote reddingsoefening in heel Breda

    'Breda Overstroomt' grote red­dings­oe­fe­ning in heel Breda

    BREDA - Het wemelde zaterdag van de reddingswerkers in het water van Breda. Bij het Spanjaardsgat, wat verderop bij de Willem Alexanderbrug, in het water bij de Krouwelaarshaven en rondom Belcrum Beach barstte het van de activiteit. Drenkelingen werden opgevist, gewonden van boten gehaald en slachtoffers gereanimeerd. Het was een oefening. Eentje waaraan maar liefst acht reddingseenheden van de Nationale Reddingsvloot van Reddingsbrigade Nederland meededen. Tientallen hulpverleners, veelal vrijwilligers van de Reddingsbrigades uit Midden- en West-Brabant en Zuid Holland Zuid en van het MOT, Medisch Ondersteunend Team, deden samen met de brandweer Breda verschillende oefeningen. De grootste oefening was zaterdagmiddag in de Belcrum. 

In samenwerking met indebuurt Breda