Volledig scherm
Mark van Dongen werd in zijn slaap overgoten met zwavelzuur door zijn Zuid-Afrikaanse ex-vriendin. Na een strijd van 15 maanden en 10 dagen overleed hij aan de gevolgen van deze aanval. © Screenshot BBC

Zuid-Afrikaanse zuurgooister vrijgesproken van moord op Nederlandse ex

Een Zuid-Afrikaanse vrouw die haar Nederlandse ex-vriend Mark van Dongen in het Britse Bristol met zuur aanviel, is vrijgesproken van moord en doodslag. De rechtbank verklaarde de vrouw wel schuldig aan het gooien van een bijtende vloeistof. 

De uit Rijsbergen afkomstige Van Dongen raakte  in 2015 ernstig gewond bij de aanval. Vijftien maanden later, op 2 januari 2017, onderging hij euthanasie.

Berlinah Wallace had een relatie met de in Bristol wonende Van Dongen. In september 2015 ging de Rijsbergenaar naar de flat van Wallace om een punt te zetten achter de relatie. Hij bleef wel slapen in het appartement. Toen hij op bed lag, zou Wallace Van Dongen met een zuur hebben overgoten.

Tijdens het proces zei Wallace tegen de jury dat ze dacht dat er water zat in het glas dat ze over Van Dongen gooide. Eerder had ze wel toegegeven dat ze zuur had gekocht.

De BBC meldde dat de rechtbank woensdag vonnis wijst in de zaak.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda