Zundert pakt leegstand op platteland aan

ZUNDERT - Hoe kan in de gemeente Zundert de groeiende leegstand van boerderijen worden tegengegaan? Om daar achter te komen start de gemeente een brede discussie met talloze belanghebbenden. Als opening voor de gesprekken heeft het college een startnotitie opgesteld. Donderdag presenteerde wethouder Johan de Beer die.

Volledig scherm
Stal. © BN DeStem

Zundert is in de provincie Noord-Brabant koploper op het gebied van de agrarische leegstand. Als er niets gebeurt staat naar verwachting over vijftien jaar één op de drie boerderijen leeg. ,,Dat is een behoorlijk probleem", zegt De Beer.

Lege boerderijen en schuren kunnen immers leiden tot een verloederd landschap. Maar dat niet alleen: ze zijn behoorlijk in trek bij criminelen die de gebouwen graag gebruiken voor hennepkwekerijen of XTC-laboratoriums. Bovendien, zo zegt De Beer: ,,Is er de sociale problematiek. Zoals eenzaamheid van mensen die tussen lege stallen wonen die zij niet verkocht krijgen."

Opmerkelijk, zegt De Beer: ,,Waar landelijk volop aandacht is voor lege kantoren en bedrijfsruimten, wordt er nauwelijks gesproken over de leegstand in het buitengebied." En die is al fors, het gaat om tien hectare alleen al in de gemeente Zundert. ,,Maar het wordt nog groter: in 2030 verwachten we dat er nog eens dertien hectare is bijgekomen."

Tijd om in te grijpen. Waarbij het allereerst, vertelt De Beer, van belang is om de bewustwording bij boerderijbewoners te vergroten. Te vaak denken bijvoorbeeld oudere boeren nog dat hun bedrijf, de gebouwen, waarde hebben. Dat het een mooie oudedagvoorziening is. Zonder te beseffen dat steeds minder ondernemers uit zijn op grotere bedrijven, waardoor de behoefte aan stallen en boerderijen sterk afneemt. Die zijn daardoor nog maar nauwelijks te verkopen.

Het is daarom zaak tijdig na te denken over de toekomst. Niet alleen als bewoner, maar, zoals het college van Zundert wil, met talloze betrokkenen. Makelaars, adviseurs, ondernemers, de overheid, banken. ,,De hele keten", aldus De Beer. ,,Specifiek bij ons natuurlijk ook Treeport en de CLTV."

Samen moeten zij zoeken naar kansrijke oplossingen. Want die zijn te verzinnen, is De Beer overtuigd: ,,Denk aan duurzame bedrijven die misschien ruimte zoeken voor zonneweiden, aan toeristische invullingen." Binnenkort beginnen de gesprekken. 

In samenwerking met indebuurt Breda