Volledig scherm
Om de verkeersveiligheid van de Rucphenseweg te vergroten, kapt de provincie bij een opknapbeurt van de weg 400 bomen. Begrijpelijk, vindt Zundert. Maar als er een kans is dat een boom kan blijven staan, zonder dat daarmee de veiligheid in het geding komt, strijdt Zundert voor behoud © Pix4Profs/Edwin Wiekens

Zundert strijdt voor elke boom langs Rucphenseweg

ZUNDERT - Als een boom langs de Rucphenseweg (N638) geen gevaar oplevert voor de verkeersveiligheid, zal de gemeente Zundert alles op alles zetten om kap te voorkomen.

Dat beloofde wethouder Patrick Kok eerder deze week aan de Zundertse gemeenteraad. Die raad boog zich over een ‘motie vreemd aan de dag’ van D66.

Verkeersveiligheid 

De provincie is van plan om de Rucphenseweg op te knappen. Niet alleen komt er nieuw asfalt en dergelijke, de onderhoudsbeurt wordt in één moeite door aangegrepen om de route, die nu nog in de top tien prijkt van verkeersonveilige wegen, veiliger te maken.

Om dat voor elkaar te krijgen moet een deel van de bomen langs de N638 wijken. Onlangs vroeg de provincie bij de gemeente Zundert een vergunning aan om maar liefst vierhonderd bomen langs de lommerrijke route neer te halen.

Groene gemeente

Hoewel D66 natuurlijk ook geen verkeersongevallen wil en voorstander is van een veilige weg, vindt de partij een groene gemeente ook van belang. Vandaar de vraag in de motie of er in sommige gevallen geen alternatieven zijn te verzinnen waarmee de weg weliswaar veiliger wordt, maar de boom kan blijven staan.

Bovendien wijst D66 op de herplant van bomen. Hoewel de provincie er vierhonderd kapt, zijn er plannen om er maar 341 terug te plaatsen. Dat is niet, zoals ook de partij ONPL meldde, conform de gemeentelijke richtlijnen. Die stellen dat voor elke gekapte boom er minstens één moet terug keren.

Meer bomen terug

Op dat laatste punt kon wethouder Kok de politiek geruststellen. Hij wist te melden dat inmiddels duidelijk is geworden dat de provincie langs de N638 sowieso weer 125 bomen terug plant. ,,Daarbij komen er nog eens 341 bij landgoed De Moeren te staan. Er worden dus meer dan vierhonderd bomen herplant.”

Verder benadrukte hij dat de gemeente Zundert met de neus bovenop de ontwikkelingen zit. ,,Bij de plannen kijken we boom voor boom mee. Als wij een kans zien om een boom te sparen, zonder dat daarmee de verkeersveiligheid in het geding komt, dan doen we dat.”

Inhoudelijk was Kok het dus helemaal eens met D66. Maar de motie vond hij onnodig. Te meer daar hij beloofde de raad op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen. Met slechts zes stemmen van D66, LP en ONPL haalde de motie geen meerderheid. 

  1. Happen na het stappen in Breda: ‘Ik ben soms 10 minuten bezig om slapers wakker te maken’
    PREMIUM
    interview

    Happen na het stappen in Breda: ‘Ik ben soms 10 minuten bezig om slapers wakker te maken’

    BREDA - Lekker op stap in Breda kun je aan het eind last krijgen van de alcoholische hongerklop. Wie sluit een stapavond nooit af met een frietje bij Clovis, een shoarmaschotel bij Willy's, een loempia aan de Prinsenkade of een lekkere vette hap bij Ozkan? Verslaggever Willem Everaert dook in de wereld van het happen na het stappen en schoof aan bij de mannen van kebabzaak Floria.

In samenwerking met indebuurt Breda