1,2 miljoen 'aanwezigen' na uitnodiging verjaardagsfeestje

De Mexicaanse Rubi Ibarra Garcia viert op 26 december haar vijftiende verjaardag en dat moet een groot feest worden, maar zo groot had niemand zien aankomen. Ze verstuurde een uitnodigingsfilmpje dat zich vervolgens razendsnel verspreidde. Meer dan 1,2 miljoen mensen meldden zich aan.

Volledig scherm
Een nepaffiche voor het evenement circuleert nu op het internet. © Twitter

In een Facebookfilmpje nodigen Rubi, haar vader Crescencio Ibarra en haar moeder Anaelda Garcia, vrienden en familie uit voor haar verjaardagsfeestje. ,,Hallo, hoe gaat het met jullie?'', zegt de vader, terwijl zijn dochter glimlachend in de camera kijkt. ,,We nodigen je uit voor het feestje voor de vijftiende verjaardag van onze dochter Rubi Ibarra Garcia op 26 december.''

Ibarra vertelt erbij dat het feest begint om half twee en de hele dag duurt. Er komen drie bands optreden én er wordt een paardenrace georganiseerd. De winnaar daarvan krijgt 10.000 pesos (461 euro). ,,Bij deze is iedereen uitgenodigd'', zegt hij aan het einde van de videoboodschap.

Het filmpje ging viraal en werd meer dan 800.000 keer gedeeld. 1,2 miljoen mensen bevestigden hun komst. Op internet circuleren tientallen parodieën en memes die geïnspireerd werden op de video.

Iedereen welkom

Volledig scherm
Acteur Gael Garcia Bernal vertolkte de vader in een parodie in de Mexicaanse comedyshow 'El Show de Piolín'. © El Show de Piolín

Wipy on Twitter

¿Listos para los #XV años de Rubí? Te traemos los mejores memes https://t.co/Rw3r8O1fnH

In een interview voor de Mexicaanse televisie vertelt Ibarra dat hij geen idee heeft waarom het filmpje zo populair is geworden. ,,We wilden de mensen uit de buurt uitnodigen, dat is alles", zegt hij. Toen hij de massale belangstelling voor het evenement zag en ontdekte dat sommigen de lokale gewoontes bespotten, voelde hij zich twee dagen droevig, bekent de vader. Maar nu is de familie gewend geraakt aan het idee en zal het feestje doorgaan op een veld net buiten het dorpje La Joya, in de staat San Luis Potosi.

,,Rubi is mijn dochter en ze is altijd mijn koningin geweest'', voegt hij eraan toe. Hij zal niemand terugsturen, iedereen is welkom, aldus Ibarra.

In een filmpje van het Mexicaanse tv-programma 'Las Tardes con la Bigorra' is ook de moeder van Rubi aan het woord. Ze bevestigt nogmaals dat iedereen mag afkomen.

Op 26 december zullen extra politieagenten ingezet worden om de veiligheid te garanderen, voor het geval er echt een grote massa bezoekers naar het evenement komt. Rubi kijkt volgens haar zus heel erg uit naar het gigantische feest.

La quinceañera

De vijftiende verjaardag van een meisje (la quinceañera) is een belangrijke gebeurtenis in Mexico, omdat het de dag is waarop een meisje een vrouw wordt. Grote feesten met live bands zijn niet ongewoon. De meisjes dragen pofjurkjes, tiara's en make-up, want ze zijn dan voor een dag 'koningin'.

Project X
Het Mexicaanse verhaal heeft veel weg van 'facebookfeest' Project X in het Groningse Haren. In 2012 meldden duizenden mensen zich aan voor het verjaardagsfeestje van de toen 16-jarige Merthe. Via Facebook had ze haar familie en vrienden uitgenodigd, maar ze was vergeten aan te geven dat het om een privéfeest ging. De bijeenkomst mondde uit op chaos en rellen.