Volledig scherm
Na de aanrandingen in Keulen kwam er meer politie op straat in de stad. © ANP

1.200 aanrandingen tijdens Oud en Nieuw in Duitsland

Er zijn meer slachtoffers van de aanrandingen in Duitsland tijdens Oud en Nieuw dan in eerste instantie werd gedacht. De politie heeft voor een afsluitend rapport over de gebeurtenissen van die nacht alle gevallen in Duitsland opgeteld en kwam daarmee uit op ruim 1.200 slachtoffers, meldt NOS. In Keulen werden 650 vrouwen aangerand. In Hamburg waren het er 400.

In Keulen werden tijdens de afgelopen jaarwisseling honderden vrouwen door groepen mannen ingesloten, beroofd en aangerand. Vrouwen die werden belaagd, spreken van een zeer angstige en vernederende ervaring, waar met geen mogelijkheid aan te ontkomen was.

Georganiseerde misdaad
Na de gebeurtenissen sprak de Duitse minister van Justitie over ,,georganiseerde misdaad'', maar hier heeft de politie geen aanwijzingen voor gevonden. Wel is duidelijk geworden dat de mannen in Hamburg bewust op pad gingen om vrouwen aan te randen, terwijl het in Keulen in sommige gevallen ook om het bestelen van de slachtoffers ging.

Direct na Oud en Nieuw ging veel aandacht uit naar Keulen, waar meer dan 1.000 aangiften binnenkwamen. Daar zaten echter ook diefstallen en andere vergrijpen bij. Toch blijkt het nu om veel meer aanrandingen te gaan dan in eerste instantie werd gedacht.

2000 betrokkenen

Volledig scherm
Protesten in Keulen naar aanleiding van de gebeurtenissen tijdens Oud en Nieuw. © epa

,,Ik had tot nu toe niet voor mogelijk gehouden dat zo'n delict in zo'n omvang kon plaatsvinden'', vertelt politiechef Holger Münch aan omroep ARD. ,,De impact ervan op het veiligheidsgevoel van vrouwen hier in Duitsland is enorm.''

Volgens een schatting van de politie zijn zeker 2.000 mannen betrokken bij de aanrandingen, maar hier wordt waarschijnlijk maar een fractie van berecht. De vergrijpen werden in groepsverband gepleegd, waardoor het voor slachtoffers moeilijk is om de daders te identificeren. Op dit moment zijn er 120 verdachten in beeld, vier mannen veroordeeld en twee verdachten vrijgesproken.

Gebeurtenissen Keulen

De Duitse politie zegt dat er een link te leggen is met de recente toename van het aantal migranten. De helft van de huidige verdachten was tijdens de gebeurtenissen minder dan een jaar in Duitsland en had asiel aangevraagd. Het gaat met name om mannen uit Noord-Afrika en Afghanistan.

Inmiddels worden er maatregelen genomen om dit soort massale misdrijven te voorkomen. Zo is de Duitse zedenwet aangescherpt en wil de politie tijdens grote evenmenten meer agenten op straat en video-bewaking.