Volledig scherm
Een vrijwel volledig verwoeste wijk in Beira, de vierde grootste stad van Mozambique. © AFP

1 miljoen kinderen getroffen door cycloon Idai

Naar schatting 1,8 miljoen mensen zijn in Mozambique getroffen door cycloon Idai, onder wie 900.000 kinderen. Veel gebieden zijn echter nog niet onderzocht, dus de vrees is dat de werkelijke aantallen nog veel hoger zijn, stelt Unicef. 

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) schat dat 600.000 mensen hun huis kwijt zijn. Het officiële dodental staat nu op 417. ,,Hulporganisaties kunnen nauwelijks de schaal van de ravage overzien. Hele dorpen zijn ondergelopen, gebouwen verwoest, scholen en klinieken kapot", zegt Unicef-directeur Henrietta Fore vanuit het zwaar getroffen Beira.

Unicef is bezorgd dat de overstroming, gecombineerd met de overbevolking in de opvangplekken, slechte hygiëne, stilstaand water en vervuild drinkwater alle kansen biedt aan gevaarlijke ziekten als cholera, malaria en diarree. In Beira zijn tenminste 11.000 huizen verwoest, naast 39 klinieken en 2600 klaslokalen.

Het WFP heeft dringend geld nodig om honderdduizenden mensen onmiddellijk te helpen overleven, zegt een woordvoerder. ,,Nu de ongelooflijke omvang van de schade duidelijk is, neemt het aantal mensen in nood snel toe."

Minstens duizend doden

Hulpverleners verklaarden woensdag dat cycloon Idai in Zuidoost-Afrika al minstens duizend mensen doodde en een veelvoud daarvan verwondde. Het officiële dodental was toen al verdubbeld naar 238 slachtoffers. Het werkelijke aantal slachtoffers kan naar verwachting pas over enkele weken worden bepaald omdat veel mensen werden meegesleurd door de modderstromen en nog vermist zijn. 

Idai had een kracht van vier (op een schaal tot vijf) en ging op donderdag 14 maart vanuit de Indische Oceaan aan land in zuidelijk Afrika. Voorafgaand aan de wervelstorm had dat gebied al te kampen met zware regenval en overstromingen. Daarbij kwamen in Mozambique toen al 66 mensen om het leven en raakten 111 anderen gewond.

Mozambique is een van de armste landen ter wereld en wordt regelmatig getroffen door cyclonen die enorme overstromingen veroorzaken. In 2000 kostten overstromingen nog aan 800 mensen het leven en in 2015 ging het om meer dan duizend doden.

Volgens hulpverleners zijn er minstens 1000 doden gevallen. Bekijk de video: