Volledig scherm
Vluchtelingen met kinderen komen aan met de trein tijdens een bezoek aan het vluchtelingenkamp Tabanovce in Macedonië. © anp

'10.000 gevluchte kinderen na aankomst in Europa vermist'

Na aankomst in Europa zijn zeker 10.000 vluchtelingenkinderen verdwenen. Dat meldt Europol zaterdag. De Europese politieorganisatie vreest dat veel van die kinderen in handen zijn gekomen van drugsbendes en groepen die de minderjarigen misbruiken als sekswerker of slaaf.

Quote

Maar we weten gewoon niet waar ze zijn, wat ze doen en bij wie ze zijn

Brian Donald van Europol

In de Engelse krant The Guardian waarschuwt Brian Donald van Europol zaterdag voor deze praktijken. Volgens de leidinggevende zijn alleen in Italië al 5000 kinderen na hun registratie verdwenen en in Zweden 1000.

Donald waarschuwt voor criminele organisaties die Europabreed opereren. Zij hebben het op de vluchtelingen gemunt. ,,Het is niet onwaarschijnlijk dat het om meer dan 10.000 kinderen gaat. Zij zullen niet allemaal uitgebuit worden, misschien dat sommigen bij familie terecht zijn gekomen. Maar we weten gewoon niet waar ze zijn, wat ze doen en bij wie ze zijn."

26.000
Europol denkt dat het afgelopen jaar in totaal zo'n 270.000 minderjarigen Europa zijn binnengekomen. Hoeveel daarvan zonder begeleiding waren, kan de instantie niet zeggen. Volgens cijfers van Save the Children waren dat er ongeveer 26.000. Europol beseft dat het getal van 10.000 dan ook een te lage schatting is.

Volledig scherm
Een Syirische vader speelt met zijn kinderen op straat in het noorden van Parijs. © epa
  1. Moeder sluit zoon met ADHD jarenlang op in slaapkamer: ‘Ik wilde rustig tv kijken’

    Moeder sluit zoon met ADHD jarenlang op in slaapkamer: ‘Ik wilde rustig tv kijken’

    Justitie in België heeft flinke celstraffen geëist tegen de ouders van een jongen met ADHD die dagelijks langdurig op zijn kamer werd opgesloten en niet naar het toilet mocht. Volgens zijn vader en moeder deden ze dat om 's avonds rustig televisie te kunnen kijken. Na een tip van klasgenoten viel de politie uiteindelijk binnen bij het gezin. Daarbij werden op de stinkende en beschimmelde tienerkamer onder meer ettelijke plastic flessen met urine aangetroffen.