100.000 Grieken de straat op om namenkwestie Macedonië

VIDEOMeer dan 100.000 Grieken zijn de straat opgegaan in Athene om te demonstreren tegen de naamovereenkomst tussen Griekenland en Macedonië. Deze wordt naar verwachting komende week goedgekeurd in het Griekse parlement. Griekse media spreken zelfs over veel meer demonstranten.

Linkse en rechtse extremisten probeerden het parlement te bestormen. De politie kwam in actie en gebruikte traangas om de demonstranten in bedwang te houden. Het centrum van Athene is een zee van mensen met Griekse vlaggen, die niet willen dat de naam Macedonië nog deel uitmaakt van de nieuwe naam van het buurland. Het land zou in de toekomst Noord-Macedonië moeten gaan heten.

Griekse nationalisten vinden dat alleen de Noord-Griekse provincie Macedonië zich zo mag noemen. De Griekse premier Alexis Tsipras won woensdag een vertrouwensstemming in het parlement met de hakken over de sloot. Die maakt de weg vrij om een akkoord te ratificeren dat hij vorig jaar met Skopje heeft afgesproken om het langlopende geschil over de naam Macedonië te beëindigen. Tsipras kreeg de steun van 151 parlementariërs, een nipte meerderheid.

Volledig scherm
Tienduizenden Grieken gingen zondag in Athene de straat op om te demonstreren tegen de naam Noord-Macedonië. © REUTERS

Referendum

Het conflict over de naam Macedonië duurt al bijna dertig jaar. Op 8 september 1991 werd na een referendum de staat Macedonië onafhankelijk en kreeg het de naam Republiek van Macedonië. Dat leverde echter een probleem op: de noordelijke provincie van Griekenland heeft ook de naam Macedonië. Sinds de onafhankelijkheid van de Republiek van Macedonië wordt er geruzied over deze naam. Griekenland vindt dat alleen zij een historisch recht hebben om de naam Macedonië te gebruiken. 

De Grieken beweren dat de naam historisch onafscheidelijk wordt geassocieerd met de Griekse cultuur. Het moderne Slavische volk arriveerde namelijk pas 1000 jaar later en heeft geen enkele relatie met het oorspronkelijke Macedonië of de Griekse cultuur. Toch maakt de republiek gebruik van symbolen uit de Griekse historie. Met name is Griekenland bang dat de Republiek ooit de noordelijke Griekse provincie zal claimen als behorend tot hun territorium. 

Volledig scherm
Demonstratie over de namenkwestie ontaardde zondag in rellen. De politie moest ingrijpen. © REUTERS
Volledig scherm
Rellen in Athene. © EPA