Vluchtelingen bij de grens tussen Macedonië en Servië.
Volledig scherm
Vluchtelingen bij de grens tussen Macedonië en Servië. © AFP

100.000 opvangplekken erbij langs Balkanroute

In Griekenland worden nog dit jaar 50.000 opvangplekken voor vluchtelingen gecreëerd. Verderop langs de Balkanroute waarlangs migranten naar rijkere Europese landen reizen komen er nog eens 50.000. Die afspraak is het meest concrete resultaat van het topoverleg in Brussel over de vluchtelingencrisis.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker na afloop van het topoverleg.
Volledig scherm
Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker na afloop van het topoverleg. © REUTERS

17 stappen

Alle afspraken die tijdens de top werden gemaakt, zijn vastgelegd in een plan dat 17 stappen telt.

De opvangplekken moeten 'rust en stroomlijning' bieden in de stroom die naar Duitsland loopt, zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Asiel en Migratie zondagnacht na acht uur vergaderen. Naast de afspraak over de opvangplekken, kwamen de bijeengekomen leiders overeen dat elk land een functionaris aanwijst om snel actuele informatie uit te wisselen met andere landen.

Landen die denken de instroom niet aan te kunnen, moeten binnen 24 uur om hulp vragen, zo werd afgesproken. 'Een beleid van het doorlaten van vluchtelingen zonder het buurland te informeren is niet acceptabel', staat in de slottekst die de leiders ondertekenden.

Verder wordt Slovenië geassisteerd met noodhulp en politiemensen. Komende week gaan vierhonderd grenswachten naar dat land. De Sloveense premier Miro Cerar had eerder op de avond gezegd dat als er niet beter wordt samengewerkt 'de Europese Unie uit elkaar valt'.
Niet alleen de grenzen tussen Griekenland, Albanië en Macedonië worden beter in de gaten worden gehouden, ook komt er meer toezicht langs de Griekse kust. Daarnaast beloofden de landen serieus aan de slag te gaan met de registratie van vluchtelingen.

De Europese Commissie had de regeringsleiders van Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Servië, Slovenië, Kroatië, Griekenland en Bulgarije en de presidenten van Macedonië en Roemenië uitgenodigd voor het topoverleg, in een poging de vluchtelingen stroom beter te coördineren. EU-president Donald Tusk en de chefs van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en de Europese organisaties voor grensbewaking en asiel waren eveneens van de partij.

Dijkhoff sprak na afloop van een avond met 'ups and downs'. Als pluspunt noemde hij dat nu 'landen aan boord zijn getrokken die niet in de Europese Unie zitten', doelend op onder meer Albanië, Servië, Macedonië en Montenegro. Veel landen langs de route zien zichzelf vooral als doorvoerland, aldus Dijkhoff. Hij wees erop dat er een groter belang ligt in afspraken met een land als Turkije.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel toonde zich realistisch. 'Dit is een bouwsteen, maar we moeten nog vele vervolgstappen nemen.'

Betere behandeling
Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft de Balkanlanden voorafgaand aan het topoverleg ook opgeroepen tot een betere behandeling van de tienduizenden doorreizende vluchtelingen. Juncker maakt zich zorgen over de veiligheid van de vele migranten, zeker nu het winter wordt, zei hij in een interview met de Duitse krant Bild.

Ook zal Europa zijn grenzen beter gaan beschermen, aldus Juncker. 'De bedoeling is om de migratiestroom te vertragen en onze buitengrenzen onder controle te krijgen. We moeten ook duidelijk maken dat mensen die geen bescherming zoeken, niet het recht hebben om toegang tot de EU te krijgen.'

  1. Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia

    Italiaanse kinderen mogen toch niet buitenspelen, het is zuur maar ze moeten nog even doorbijten. Nu de nieuwe besmettingen blijven dalen is het zaak nog even vol te houden, zei premier Conte woensdagavond. ‘Anders is het allemaal voor niks geweest’. Ondertussen duikt er ook een andere, bijna, onzichtbare vijand op. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.