Volledig scherm
Miniatuurvluchtelingen worden verspreid door Den Haag (3 september) en Amsterdam (4 september). © Power of Art House

10010 miniatuurvluchtelingen zwerven door de straten

De aankomende dagen zullen er tienduizend extra vluchtelingen bij komen in Nederland. Het gaat hierbij alleen niet om echte mensen, maar om miniatuurvluchtelingen die de verhalen vertegenwoordigen van tien vluchtelingen. De actie is gestart door het artistieke collectief Power of Art House.

Volledig scherm
© Power of Art House

Een klein jaar geleden zag Saskia Stolz van Power of Art House tweets voorbij komen die haar pet te boven gingen: ,,Er werd getwitterd over een boot vol met 800 vluchtelingen die om het leven kwamen doordat de boot zonk. Mensen reageerden met de meest extreme teksten zoals 'Zo, dat zijn er weer 800 minder.' In wat voor maatschappij leven we?"

Schrijnende voorbeelden
Helen (33) vluchtte in 2011 weg uit Ethiopië omdat ze vreesde voor haar leven. Na verblijven in diverse asielzoekerscentra leeft Helen nu op straat. Hier in Nederland wordt haar verhaal niet geloofd door de instanties. Het enige wat ze wenst is een menselijk bestaan in een veilig land.

In 1994 ontvluchtte Lin (51) met zijn twee kinderen Rwanda. De massamoorden waren net uitgebroken en de chaos was enorm. Zijn vrouw was op bezoek bij een vriendin in Den Haag, dus was Nederland een logische bestemming. Inmiddels woont Lin met zijn kinderen in Nederland en zit zijn vrouw een gevangenisstraf van vijftien jaar uit in Rwanda.

Lees hier de verhalen van Jihin, Inas, Halat, Bahram, Arjuman, Idris, Istahil en Alex.

Volledig scherm
© Power of Art House

Saskia besloot dat het tijd was voor verandering en zette de actie Moving People op touw.

1001

In een maatschappelijke werkplaats zijn het afgelopen jaar 10010 beeldjes gemaakt van tien centimeter hoog. Ieder verhaal wordt dus 1001 keer verteld, een symbolische keuze volgens Saskia Stolz. Donderdag worden de eerste beeldjes verspreid door Den Haag en vrijdag zal Amsterdam volgen.

#movingpeople
,,We willen ervoor zorgen dat Nederlanders wat bewuster worden. Het gaat bij vluchtelingen niet om nummers, maar om mensen", zegt Saskia strijdbaar. Die bewustwordingen wil ze creëren door de verhalen van de vluchtelingen op zo'n groot mogelijke straal te verspreiden. Als je de beelden tegenkomt is het de bedoeling dat je dit deelt via social media, met de hashtag movingpeople.

De vluchtelingen zijn geïnterviewd, gefotografeerd en er zijn 3D-scans gemaakt. Uiteindelijk resulteerde dit in de kleine beeldjes. Op de kleding van de poppetjes staat de website van het project vermeld, daar kan je de verhalen lezen die achter deze miniatuurvluchtelingen schuil gaan. ,,De vluchtelingen moeten een gezicht krijgen, dat maakt de schrijnende crisis een stuk menselijker."

Volledig scherm
© Power of Art House
Volledig scherm
© Power of Art House
Volledig scherm
© Power of Art House
Volledig scherm
© Power of Art House
Volledig scherm
© Power of Art House
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement