Volledig scherm
Een orka in het Dolfinarium in Harderwijk in 2011. © EPA

101 orka’s en beloega’s opgesloten in Russische ‘walvisgevangenis’

De autoriteiten in Rusland hebben een onderzoek ingesteld naar een bedrijf waar 11 orka’s en 90 beloega’s mogelijk illegaal worden vastgehouden. De ‘walvisgevangenis’, zoals de locatie door lokale media wordt genoemd, bevindt zich dichtbij de havenstad Nakhodka aan de Russische oostkust.

Activisten beweren dat de walvissen verkocht worden aan Chinese aquaria en themaparken, die bedragen tot 5 miljoen euro per orka neertellen, zo schrijft The Telegraph. Momenteel telt China al 60 waterpretparken en er zijn er nog zeker 12 in aanbouw. 

Export

Orka's mogen echter alleen gevangen worden voor wetenschappelijke en educatieve doeleinden. Er loopt al sinds 1982 een wereldwijd moratorium op de vangst.

Volgens de krant Novaya Gazeta zitten sommige dieren al sinds juli opgesloten in veel te krappe ruimtes. Uit een onderzoek van de krant blijkt dat de vier bedrijven die de kooien en tanks huren, tussen 2013 en 2016 al dertien orka’s naar China exporteerden. Bovendien zouden de bedrijven ook walvissen ‘verhuurd’ hebben om zo het verbod op de verkoop te omzeilen.

De bedrijven zouden toestemming hebben gekregen om dit jaar dertien orka’s te vangen. De openbare aanklager van Vladivostok onderzoekt nu of deze dieren daadwerkelijk werden gevangen voor wetenschappelijke of educatieve doeleinden. 

Beelden

Maandag publiceerden lokale media een video waarin te zien is hoe een kraan een walvis in een tank plaatst. Waarnaar de walvis precies wordt overgebracht is onbekend.

De ‘walvisgevangenis’ is afgesloten en afgeschermd. Toen dierenrechtenactiviste Nina Zyryanova er zaterdag foto’s van maakte, werd ze betrapt door bewakers. Die namen haar camera af en haalden de geheugenkaart eruit. De vrouw diende een klacht in bij de politie.

Orka’s, de grootste dolfijnsoort ter wereld, zijn buitengewoon intelligente dieren die leven in familieverband en communiceren via een hele reeks geluiden. Volgens Greenpeace is het houden van orka’s in afsluitingen zoals deze walvisgevangenis pure foltering.

In de nabijgelegen Russische regio Kamtsjatka werden orka’s dit jaar uitgeroepen tot bedreigde diersoort. Dit zou de populatie verder moeten beschermen tegen de vangst.