Volledig scherm
Illustratiebeeld © AP

11-jarig verkracht meisje bevalt van baby omdat Argentijnse regering abortus weigerde

In Argentinië is een 11-jarig meisje van de baby van haar verkrachter bevallen. Ze moest wel, want de regering weigerde een abortus ondanks meerdere verzoeken van haar moeder en mensenrechtenactivisten om de foetus weg te halen. Uiteindelijk onderging ze een keizersnede: ,,Horror voor een 11-jarig kind.”

Volledig scherm
Mensenrechtenactivisten demonstreren al een tijdje voor het recht op een abortus. © AFP

Lucia, de schuilnaam van een 11-jarig Argentijns meisje, was nog maar 24 weken zwanger toen artsen besloten om haar baby via een keizersnede ter wereld te brengen. De baby was ongeveer zo groot als een maïskolf (30 centimeter) en had een kleine overlevingskans, maar gezien Lucia’s jonge leeftijd en om haar veiligheid te garanderen, zat er niet veel anders op.

Vijf weken geleden ontdekten dokters van het Eva Péron ziekenhuis in het noorden van Argentinië, dat het 11-jarige meisje al 19 weken zwanger was. En de artsen waren niet alleen geschrokken van haar jonge leeftijd. Lucia werd immers om een andere reden dan haar zwangerschap naar het ziekenhuis gebracht: ze had ernstige snijwonden op haar armen die een poging tot zelfmoord insinueerden. 

Oude man

Lucia wilde dat ,,het ding dat de oude man in me stopte” verdween. Haar zwangerschap was immers het resultaat van herhaaldelijk misbruik. En de oude man waarop Lucia doelde, was de 65-jarige partner van haar oma. Haar oma kreeg drie jaar geleden het hoederecht over Lucia en haar twee oudere zussen nadat die misbruikt werden door de vriend van hun moeder.

Omdat het meisje maar 11 jaar oud was, én omdat haar zwangerschap het resultaat was van verkrachting, ijverden de dokters, mensenrechtenactivisten en de moeder van Lucia voor een abortus. Ook de Argentijnse pers mengde zich en berichtte uitgebreid over het lot van Lucia.

Argentijnse abortus

Quote

Haal het ding dat de oude man in me stopte weg

Lucia, slachtoffer van verkrachting

Maar ondanks de grote belangstelling, werd het verzoek voor een abortus keer op keer geweigerd door de Argentijnse regering. 

In Argentinië is een abortus immers ten strengste verboden. Toch gelden er twee uitzonderingen wanneer de zwangerschap het resultaat is van verkrachting, of wanneer de veiligheid van de vrouw in het gedrang komt door de zwangerschap. Bij het 11-jarige meisje waren beide uitzonderingen van toepassing en toch mocht ze geen abortus plegen.

Slachtoffer van verkiezingsstrijd

Een politieke zet volgens de arts die de vroegtijdige keizersnede uiteindelijk uitvoerde: ,,Dat meisje is het slachtoffer van een verkiezingsstrijd. Ze werd gebruikt om stemmen te ronselen.” Ook mensenrechtenactivisten hekelen de macht van politici die bepalen of een vrouw al dan niet een abortus mag plegen. 

Aan de andere zijde staan dan weer de verzetsstrijders die fel gekant zijn tegen abortus. Onder hen ook Carlos Alberto Sanchez: de aartsbisschop in Tucuman, de Argentijnse provincie waar Lucia woont. Hij sprak zich niet enkel streng uit over de abortus, maar onthulde ook de ware identiteit van Lucia die door de pers geheim werd gehouden. 

,,Beide levens” konden volgens de aartsbisschop gered worden. ,,Dat weerloze wezentje werd uit de baarmoeder van zijn moeder gerukt toen het slechts 24 weken oud en prematuur was. Nu ligt het daar met tubes en weinig overlevingskans. Als de zwangerschap twintig dagen langer geduurd zou hebben, hadden zowel de moeder als het kind kunnen leven”, voegde een Argentijnse journalist eraan toe via een Twitterbericht.

450.000 illegale abortussen

Zulke reacties én de strenge abortuswetgeving in Argentinië zorgen ervoor dat vrouwen vaak een illegale en onveilige abortus laten uitvoeren. Zo zou er naar schatting elke 90 seconden een Argentijnse vrouw een abortus ondergaan. In totaal zijn dat 450.000 illegale abortussen per jaar.

Vorige week gingen honderden vrouwen in Buenos Aires de straten op om te demonstreren voor abortus. Bekijk hieronder de beelden:

  1. Man opent vuur in wachtkamer ziekenhuis Tsjechië, zeker zes doden en twee gewonden

    Man opent vuur in wachtkamer ziekenhuis Tsjechië, zeker zes doden en twee gewonden

    In een ziekenhuis in Ostrava, in het het noordoosten van Tsjechië heeft een man zeker zes mensen doodgeschoten. Twee mensen raakten gewond. De slachtoffers zaten allen in een wachtkamer. Het ziekenhuis is ontruimd en de politie heeft een foto vrijgegeven van de dader. Rond 10.30 uur werd de auto van de dader getraceerd. De bestuurder had zichzelf vlak daarvoor door het hoofd geschoten. Hij moet nog worden geïdentificeerd.
  2. Echtpaar op huwelijksreis zwaar verbrand bij vulkaanuitbarsting

    Echtpaar op huwelijks­reis zwaar verbrand bij vulkaanuit­bar­sting

    Onder de gewonden van de vulkaanuitbarsting op het Nieuw-Zeelandse White Island zijn de Amerikaanse toeristen Lauren en Matthew Urey (32 en 36). Zij waren op huwelijksreis en hadden een excursie naar White Island geboekt. Op het moment dat de vulkaan uitbarstte waren er 47 mensen op het vulkaaneiland. Van hen zijn 31 met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. 27 van hen hebben op meer dan 70 procent van hun lichaam brandwonden.