Volledig scherm
In de maag van het zeezoogdier zat een bonte verzameling kunststof voorwerpen. © Twitter/WWF Indonesia

115 bekertjes! Bal van zes kilo plastic in maag van dode potvis

Een nylon tas, teenslippers, plastic flessen, plastic zakjes en 115 kunststof bekertjes. Dat is de trieste inhoud van de maag van een op het Indonesische eiland Sulawesi aangespoelde potvis. Naast de zeer herkenbare voorwerpen zaten er nog ruim duizend andere stukken plastic in het dode dier, waaronder een kapot dienblad.

Of het 9,5 meter lange zeebeest aan de bijna zes kilo wegende kunststof kluwen in zijn binnenste is overleden, staat niet vast. Toen de potvis nabij het eilandje Kapota werd gevonden, was hij al in staat van ontbinding. Daardoor is verder onderzoek naar de doodsoorzaak van het zoogdier uitgesloten, schrijft The Jakarta Post.

De hoeveelheid plastic in de oceanen is een bron van grote zorg voor natuur- en dierenbeschermers. Volgens het wetenschappelijk tijdschrift Science is Indonesië, met jaarlijks bijna 1,3 miljoen ton, een van de grootste veroorzakers van het plasticprobleem. Alleen China vervuilt de zeeën meer. 

Dode griend

Blijkens een rapport uit 2015, van natuurbeweging Ocean Conservancy en organisatieadviesbureau McKinsey, zijn vijf Aziatische landen verantwoordelijk voor 60 procent van alle plastic afval in de wereldzeeën. In juni haalde de vondst van een dode griend in Thailand het nieuws. In de maag van de dolfijnachtige trof men tachtig stukken plastic aan. 

Kapota maakt deel uit van het nationale park Wakatobi en ligt ten zuidoosten van Sulawesi. Het park is beroemd onder duikers vanwege zijn enorme riffen en een grote diversiteit aan zeeleven, zoals roggen en walvissen. Wakatobi is van plan het karkas van de potvis te begraven en later te gebruiken als studieobject.

WWF-Indonesia on Twitter

5,9 kg sampah plastik ditemukan di dlm perut paus malang ini! Sampah plastik yaitu: plastik keras (19 pcs, 140 gr), botol plastik (4 pcs, 150 gr), kantong plastik (25 pcs, 260 gr), sandal jepit (2 pcs, 270 gr), didominasi o/ tali rafia (3,26 kg) & gelas plastik (115 pcs, 750 gr).