Volledig scherm
Foto ter illustratie. © getty

12.000 liter olie in Atlantische Oceaan gelekt na incident op Canadees boorplatform

Ongeveer 12.000 liter olie, gemengd met water, is gisteren in de Atlantische Oceaan terechtgekomen na een incident op een boorplatform van ExxonMobil in de buurt van de Canadese provincie Newfoundland en Labrador. Dat heeft de Amerikaanse olieproducent bekendgemaakt.

Dat is de schatting ‘op basis van een controlevlucht’ die is uitgevoerd boven de olievlek, verklaart HMDC, dat het platform Hibernia uitbaat. Het platform is deels in handen van ExxonMobil.

De olievlek strekte zich vandaag uit over ongeveer 5,6 kilometer, op 328 kilometer ten westen van Saint John's, de hoofdstad van de provincie Newfoundland en Labrador. De vlek drijft verder richting het oosten op een snelheid van zo'n 2 kilometer per uur. Een deel van het goedje zou al in de zee verdwenen zijn.

De productie op het boorplatform is ‘tijdelijk en preventief’ stilgelegd.

Bedreigde walvissoorten in het gebied

Dit deel van de Atlantische Oceaan is de habitat van verschillende bedreigde walvissoorten. Experts zijn zoeken naar de dieren. ,,Het spijt ons dat deze lozing heeft plaatsgevonden, maar we werken er hard aan om de impact op het milieu te beperken", verklaarde Scott Sandlin, de voorzitter van HMDC.

  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”